fbpx

NAPAD U CENTRU ZA SOCIJALNU SKRB: “Otac djece je razvalio vrata i bacio zaštitarku”

U Centru za socijalnu skrb u Ivanić-Gradu jutros oko 10 sati se dogodio napad na socijalne radnike. Incident je potvrdio resorni ministar Josip Aladrović uoči sjednice vlade. Rekao je da je okidač napada bio izdvajanje djece iz obitelji.

Ravnateljica Centra za socijalnu skrb Ivanić-Grad Martina Cuvaj opisala je za Dnevnik.hr što se točno dogodilo.

“Danas u jutarnjim satima je bila izrečena žurna mjera izdvajanja dvoje djece iz jedne obitelji. Nakon izvršenja mjere majka je s djecom bila tu u centru, napustila je prostorije centra pa su ih napustili i policajci, koji su tamo bili preventivno pozvani”, rekla je Cuvaj.

Razvalio je vrata i detektor metala, bacio je zaštitarku…

“U prostorije centra je navalio i fizički nasrnuo otac djece, koji je zaustavljen pribranošću zaštitarke. Ona ga je sprječavala ući. Razvalio je vrata i detektor metala, bacio je zaštitarku na njezin stol, koji je i razbio, a ona ga je zadržavala da ne uđe u urede”, dodaje Cuvaj.

“Kolegice su bile zaključane po prostorijama, mi smo mali centar. Reakcija policije je bila vrlo brza, minute su nas dijelile od toga da se dogodi veliko zlo. Mi smo svi u šoku, potreseni, unezvijereni i svjesni smo da je ovo danas posljedica poruka koje su poslane u javnost, a u kojima se socijalne radnice karakterizira kao otimače djece i ubojice”, rekla je Cuvaj.

“Nadam da se neće ponoviti ono što se dogodilo u Đakovu”

“Ovo je nešto što smo mi očekivali na neki način. Ja se samo nadam da se neće ponoviti ono što se dogodilo u Đakovu, a danas se moglo ponoviti. Mi smo navikli na ljute i nesretne stranke, jer ova služba – njezina svrha je da radi s takvim ljudima. No, porukama koje se šalju nama se crta meta na leđima. Ovo je izravna posljedica toga što se dogodilo”, zaključila je Cuvaj.

Ministrarstvo: Otac je priveden, a majci je pružena medicinska pomoć

O incidentu se oglasilo i Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Napominju da oštro osuđuju takav čin.

“Stručni tim za obiteljsko pravnu zaštitu Centra za socijalnu skrb Ivanić Grad donio je odluku o izricanju žurne mjere izdvajanja i smještaja dvoje djece izvan obitelji. Majci je izrečena mjera, nakon čega je otac djeteta ušao u Centar s namjerom nasrtaja na stručne radnike u čemu ga je spriječila zaštitarka Centra. Prilikom nasrtaja otac je uništio dio imovine Centra i ozlijedio zaštitarku. Zaštitarka je oca uspjela zadržati primjenom fizičke sile do dolaska djelatnika Policijske postaje Ivanić Grad. Otac je priveden, a majci pružena medicinska pomoć.

Fizičke napade i nasrtaje ne možemo prihvatiti, neovisno o kojoj društvenoj skupini se radi. Stoga apeliramo na javnost da se svi zajedno suzdržimo od neprimjerenih komentara, djelovanja i društvenog utjecaja.

Da bi se sustav reorganizirao i postao kvalitetniji u budućnosti svi akteri na području socijalne skrbi moraju aktivno sudjelovati u njegovom poboljšanju.

Ističemo kako će i nadalje fokus rada Ministarstva biti na zaštiti korisnika, neovisno u koju skupinu spadaju, bilo da se radi o starijima i nemoćnima ili djeci kao i zaštita radnika koji vrijedno rade u sustavu socijalne skrbi”, stoji u priopćenju.