fbpx

Novac iz Ministarstva zdravstva teče u potocima! Berošev prijatelj dobio 596.000 kuna za PR poslove

U prvim mjesecima pandemije koronavirusa, kada se pobožno pratilo svakodnevne konferencije za medije Stožera civilne zaštite, novog i popularnog ministra zdravstva Vilija Beroša obilježila je rečenica “hvala vam na tom pitanju”, nakon gotovo svakog novinarskog upita na konferenciji.

Tijekom vremena, bilo je vidljivo da se ministrov način komunikacije mijenja, a tjednik Express otkrio je tko je glavni peglač ministrovog lika i djela: Drenislav Žekić, savjetnik za odnose s javnošću i kako su naveli, dugogodišnji Berošev prijatelj, piše Telegram.

Mijenjali interni pravilnik

No ministrov prijatelj Žekić, odnosno njegova tvrtka, nisu to radili ni volonterski ni jednokratno, samo na početku najveće krize u zemlji. Poslovna suradnja Beroševog Ministarstva zdravstva, ali i Capakovog Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo sa Žekićevom tvrtkom Preclarus d.o.o. traje već više od godinu dana, a cijena te suradnje mjeri se u stotinama tisuća kuna. Svi ti poslovi, vezani za komunikacijske i savjetodavne usluge, ugovoreni su isključivo jednostavnim postupcima javne nabave, za koje je Beroševo ministarstvo prethodno mijenjalo interni pravilnik po kojem se provode.

Prema službenim podacima navedenima u registru sklopljenih ugovora Ministarstva zdravstva za prošlu godinu, Žekićeva tvrtka četiri je puta dobila posao. Prvi, “usluga edukacije komuniciranja u kriznim situacijama kroz komunikacijski trening” sklopljen je 13. ožujka, za koji je isplaćeno 60 tisuća kuna s PDV-om. Kako stoji u registru ugovora, trajao je do 22. svibnja.

‘Savjetodavne i komunikacijske usluge’

Drugi posao, “savjetodavne i komunikacijske usluge u području odnosa s javnošću za Ministarstvo zdravstva”, sklopljen je 4. kolovoza za 48.750,00 kuna s PDV-om. Trebao je trajati do kraja godine, no izvršen je gotovo mjesec i pol dana ranije, 17.11. Dan prije toga, sklopljen je još jedan novi ugovor.

“Pružanje savjetodavnih usluga na strateškim projektima Ministarstva zdravstva i aktivnostima Ministarstva zdravstva vezanim uz epidemiju Covid-19” treći je posao sklopljen u istoj godini, a iz proračuna ministarstva isplaćeno je još 37.500,00 kuna s PDV-om. Kad podvučemo crtu, za savjetničke je usluge prošle godine tvrtki Preclarus plaćeno 146 tisuća kuna s PDV-om, ali poslovi su rascjepkani na tri ugovora.

To nisu jedini poslovi plaćeni Preclarusu javnim novcem, s razdjela Ministarstva zdravstva prošle godine. Tvrtka je također radila i za Imunološki zavod, za što im je prema podacima Državne riznice u dva navrata isplaćeno ukupno 137.500,00 kuna s PDV-om. Ali suradnja s Beroševim ministarstvom će se nastaviti i tijekom cijele ove godine.

Četvrti ugovor sklopljen na samu Staru godinu

Naime, na samu Staru godinu sklopljen je i četvrti ugovor sa Žekićevom tvrtkom koji obuhvaća savjetovanje za 2021. godinu. Tako će za 199.000 kuna bez PDV-a pružati “savjetodavne usluge na strateškim projektima Ministarstva zdravstva i aktivnostima Ministarstva zdravstva vezanim uz epidemiju Covid-19”. Da je cijena posla bila tisuću kuna veća, morao bi se provesti standardni, otvoreni postupak javne nabave, a ovako se, ispod 200 tisuća kuna (bez PDV-a), Zakon o javnoj nabavi ne mora primijeniti.

Zbrojeno, vrijednost svih gore navedenih ugovora koje je Žekićeva tvrtka potpisala prošle godine, ne računajući poslove s Imunološkim zavodom, iznose gotovo 596 tisuća kuna s PDV-om. Kako je jasno, svi ti ugovori kojima je zajedničko komunikacijsko savjetovanje za čelne ljude borbe protiv pandemije i pripadajuće institucije, razbijeni su u više manjih poslova, a svi su dobiveni postupcima jednostavne javne nabave.

Pravila, uvjete i postupke za njih prema Zakonu o javnoj nabavi utvrđuje naručitelj, u ovom slučaju Ministarstvo zdravstva, posebnim naputkom. Početkom veljače, ministar Vili Beroš u članak 2. Naputka, koji govori u kojim situacijama je moguće izravno ugovaranje bez provođenja postupka jednostavne nabave, na temelju samo jedne ili više ponuda – dodaje novu točku. Uz postojeće iznimke (hitni avionski prijevoz, vrijednosti manje od 50 tisuća kuna), dodaje se još jedna: za slučaj iznimne, nepredviđene žurnosti.