fbpx

OPET KOKAIN U BANANAMA! Policija u Luci Ploče zaplijenila čak pola tone droge; Iscurili prvi detalji najnovije akcije

Kokain nitko nije preuzeo, stoga ovoga puta, za razliku od prethodnih zapljena, nije bilo uhićenja, a kokain su otkrili carinici prilikom redovite kontrole kontejnera Dubrovačka je policija u Luci Ploče zaplijenila rekordnu količinu kokaina, a Jutarnji list doznaje da se radi o oko 500 kilograma. Kokain je dopremljen u kontejneru banana iz Južne Amerike te je zaplijenjen prošli tjedan, no policija nije u javnost izlazila s tom informacijom.

Kokain nitko nije preuzeo, stoga ovoga puta, za razliku od prethodnih, nije bilo uhićenja. Kokain su otkrili carinici prilikom redovite kontrole kontejnera.

U PU dubrovačko-neretvanskoj sutra u 14 sati sazvana je konferencija za medije na kojoj će biti objavljeni detalji akcije. Treća je to po redu akcija u kojoj je razbijen lanac krijumčara kokaina koji brodovima dolazi u Luku Ploče iz zemalja Južne Amerike.

Bez uhićenja
Najintrigantnija je možda činjenica da ovog puta nema uhićenja, stoga bi se moglo zaključiti da je netko kome je droga bila namijenjena od primopredaje odustao jer je bio upozoren ili je znao da je pošiljka pod nadzorom.

Jutarnji također piše kako se s najnovijom zapljenom ne povezuje nitko iz prethodnih zapljena u Pločama. Osim dubrovačke policije i Odjela za droge MUP-a RH, moguće je da su u ovu akciju bile uključene i neke od svjetski poznatih agencija za suzbijanje trgovine narkoticima, poput primjerice američke DEA-e koja svoj regionalni ured ima u veleposlanstvu SAD-a u Zagrebu.

Luka Ploče je posljednjih nekoliko mjeseci postala ulaz narko dilerima za uvoz kokaina zbog slabih kontrola, a od kraja siječnja pa do danas, otkad je krenula intenzivna uskočko-policijska akcija razbijanja udružene zločinačke organizacije narkodilera kokaina, preko 700 kilograma kokaina našlo se u kokainskim pošiljkama na jugu Hrvatske.

U akcijama je uhićeno ukupno osam osoba. Za udruženu zločinačku organizaciju u Metkoviću veže se pet osoba, a troje osoba za slučaj zapljene kokaina u jednom privatnom poduzeću u Opuzenu kamo je kokain dospio u kontejneru banana.

Fizički nemoguće sve kontrolirati
U Luku Ploče godišnje pristiže približno oko 1200 kontejnera banana te je fizički nemoguće prekontrolirati svaki kontejner, što je moguć razlog zbog kojeg je upravo ta luka postala “meka” za ilegalni transport kokaina.

Nakon velike zaplijene kokaina u ožujku, carinska uprava je odlučila nabaviti mobilni rtg uređaj za skeniranje sumnjivih kontejnera banana, uglavnom dopremljenih iz Južne Amerike. Kako doznaje Jutarnji, u Carinarnicu u Pločama uskoro stiže mobilni rendgenski uređaj vrijednosti 2 milijuna dolara. No, čini se da su carinici i policija i bez tog skupocjenog uređaja uspjeli otkriti ovu, zasad, rekordnu zapljenu kokaina.