fbpx

PACIJENTE SPASILI IZBORI Vlada i veledrogerije dogovorile isplatu dijela duga

Vlada i veledrogerije, nakon višemjesečnih pregovaranja, postigle su dogovor oko isplate duga bolnica za isporučene, a neplaćene lijekove.

Tako bi, kako je dogovorenom, do kraja lipnja svaki mjesec veledrogerijama trebalo biti isplaćeno 300 milijuna kuna za lijekove koji se izdaju na recept u ljekarnama te rebalansom proračuna, najavljenom za lipanj, još 135 milijuna kuna, čime bi se plaćanje ljekarnama dovelo do roka od 120 dana.

Za plaćanje duga bolnica, veledrogerijama će biti isplaćeno 600 milijuna kuna, također do lipnja, a rebalansom još 760 milijuna, čime bi se plaćanje do kraja godine svelo na 180 dana, što je upola manje od trenutnih rokova plaćanja.

Ministar financija Zdravko Marić objasnio je detalje otplatnog plana. ”Iduća tri mjeseca ćemo učiniti transfere prema Ministarstvu zdravstva kako bi se održavale tekuće obveze ljekarni i bolnica prema veledrogerijama i dobavljačima. Mjesečni iznosi će biti 600 milijuna kuna za bolnica i 300 milijuna kuna za ljekarne. U šestom mjesecu računamo na rebalans i financijsku injekciju koji će svesti rokove plaćanja bolnica na 180 dana, a ljekarni na 120 dana. Mislim da nas više nećete viđati na ovim sastancima”, rekao je Marić.