fbpx

PLENKOVIĆ: “Da vam ja komentiram funkcionira li CijepiSe? Pa ja sam premijer. Zašto bih ja to komentirao?”

Nakon današnje sjednice Vlade premijer Andrej Plenković i ministar Vili Beroš stali su pred medije kako bi prokomentirali odluke donesene na Vladi. Prvi je govorio premijer koji se na početku konferencije osvrnuo na Nacionalni plan oporavka koji sada ide na finalno usuglašavanje u Europsku komisiju.

“Mi želimo ovim dokumentom omogućiti razvoj Hrvatske i doprinijeti rastu BDP-a. U godini 2021. očekujemo 0,3 posto veći BDP. Očekuje se da će reforme koje će se provesti dati dodatan zamah privatnom sektoru”, rekao je Plenković te dodao:

“Sada kada imamo više utakmica u nogama, smatram da ćemo sredstva iz EU iskoristiti. Reforme su bitne i jasne. I ovogodišnji program reformi je dio Nacionalnog plana. Imamo na umu posebne preporuke Europske komisije… Sve reforme koje su tu prioritet su Vlade”, kazao je.

Zašto nije bilo javne rasprave? ‘Puno se raspravljalo’

Premijer je rekao kako će Plan biti objavljen na internetu te kako će pokazati sve detalje i projekte. Između ostalog je spomenuo rekonstrukciju pruge Dugo selo-Novska, modernizaciju Zračne luke Zadar, širokopojasni internet, ulaganje u Kliniku Fran Mihaljević, bolnicu Sestre milosrdnice… Kako kaže, to je čitav niz velikih natječaja na koje će se moći prijaviti zainteresirani.

“Ovime ispravljamo i nepravdu prema investicijama u školstvu. Predviđeno je 7,5 milijardi kuna. Ići ćemo u veliku dogradnju i izgradnju te rekonstrukciju škola i cilj nam je jednosmjenska nastava”, kazao je premijer.

Na pitanje zašto nije bilo javne rasprave o dokumentu, Plenković je rekao kako se u Hrvatskoj znatno više o tome raspravljalo i u Saboru i s koalicijskim partnerima i svima ostalima nego u drugim zemljama.

‘Zašto bih ja bio odgovoran?’

Na pitanje je li ministar Vili Beroš ispunio svoj zadatak, Plenković je kazao kako je ministar vrlo precizno predstavio svoje nove aktivnosti. “Ovo su odgovori na pitanja koja sam mu ja postavio i mislim da ćemo svi napraviti velike iskorake s punktovima za cijepljenje, s pozivima i da će svi oni koji se žele cijepiti i biti cijepljeni u dva mjeseca”, rekao je. Na pitanje rješava li se pitanje Cijepise, kazao je kako je to u tijeku.

Na konstataciju novinara da nije baš razgovorljiv kad su kritične teme u pitanju Plenković je kazao kako on nastupa deset puta više nego što bi mu bilo koji konzultant savjetovao. Na pitanje zašto nije razgovorljiv kad se postavi pitanje platforme rekao je: “Da vam komentiram je li funkcioniraju kompjuterske aplikacije ili ne, pa ja sam premijer. Zašto bih ja to komentirao? Zašto bih ja bio odgovoran? Ministar je tu da riješi to pitanje”, rekao je.

‘Mislim da svi zavodi imaju kapaciteta za cijepiti više’

Ipak, pričao je još malo o platformi. “Postoje četiri komunikacijska kanala kako se cijepiti. Platforma je samo jedna od njih i ona služi za one koji se poput vas koriste kompjuterima i mobitelima. Kada govorimo o starijima, ja nisam siguran da se veliki broj upisivao samostalno u platformu, a najlogičnije je da se to učini preko njihovih liječnika. Ministar je govorio o kompatibilnosti sustava. Mislim da je ono što je ministar iznio, da su dinamika i sustav ključ svega”, rekao je.

“Moj je dojam da svi zavodi imaju kapaciteta za cijepiti više. Cijepljenje je dobro, cjepiva su korisna, moramo to iskoristiti sada kad imamo dovoljno cjepiva”, kaže. Prema Plenkovićevim riječima, organizacija cijepljenja se ubrzava.