fbpx

PLENKOVIĆ SMIJENJUJE BEROŠA! Nije smio otkrio da reformi nema jer premijer čeka izbore

Ministar zdravstva Vili Beroš prvi je ministar u Hrvatskoj koji je za probleme u svojem resoru optužio premijera. Nikome dosad nije palo na pamet izgovoriti takvo što, osobito ne javno. Beroš je rekao da nema reformi u zdravstvu zato što premijer Andrej Plenković čeka da prođu lokalni izbori.

Tom rečenicom, izgovorenom na saborskom Odboru za zdravstvo, Beroš je pokušao otupjeti oštricu ministra financija Zdravka Marića, ali mu to nije prošlo, nego si je samo dodatno zacementirao poziciju glavnog krivca za najveće probleme ove Vlade. A oni koji bolje poznaju premijera tvrtde da je Berošev odlazak samo pitanje dana. Odsad su svi problemi u hrvatskom zdravstvu -od dugova veledrogerijama, informatičkih rješenja, preko organizacije zdravstvene skrbi do epidemije covida-19, Beroševi problemi, tvrde u vladi.

– Ministar zdravstva odgovoran je za provedbu reforme zdravstva – poručeno je u petak prije podne iz Vlade. Već je iz te rečenice koju je, što je znakovito, Beroš barem deset puta ponovio na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera, jasno da je kod premijera izgubio zaleđe.

A nakon Plenkovićevih izjava u Puli više nema dvojbe da bi Beroš mogao biti prvi na redu na sljedećoj rekonstrukciji Vlade, a ujedno postati prvi ministar u petogodišnjoj Plenkovićevoj vlasti koji se našao na udaru javnosti, a da ga premijer nije ni pokušao braniti.

Plenković je najprije čvrsto otklonio tezu koju je Beroš natuknuo, da nema reforme zbog lokalnih izbora, a potom su uslijedili rafali.

– Što se mene tiče, ako su spremni novi zakoni i ako ih je ministar Beroš sa suradnicima spremio, možemo ih staviti na Vladinu sjednicu sljedeći tjedan – rekao je i istaknuo da zdravstvenu reformu prije svega trebaju poduzeti oni koji rade u zdravstvu i učiniti napore u smanjivanju rashoda, koji su iznimno visoki i kontinuirano rastu.

Plenković je poklopio Beroša i u odnosu na izjavu koja se već počela zaboravljati, a riječ je o njegovoj ideji povećanja davanja za zdravstvo.

– Najlakše je reći da je prosječno izdvajanje u članicama EU za zdravstvo oko 3100 eura, a kod nas oko 860 eura.

Ajmo još malo povećati izdvajanje za zdravstvo pa ćemo onda namiriti sve te troškove. Mislim da se treba učiniti napor i na rashodovnoj strani, boljem i funkcionalnijem povezivanju, boljoj organizaciji javne nabave, većoj centralizaciji, kontrolama i uštedama. Na taj način bismo sigurno mogli napraviti važne iskorake – bio je oštar Plenković.

Dok je bivšeg ministra zdravstva, Milana Kujundžića, kao i sve druge svoje bivše ministre koji su grcali u aferama branio mjesecima i išao u tome do krajnjih granica, u aktualnoj aferi koja se stvara u vezi s platformom Cijepise.hr, a resorski se tiče Beroša, Plenković se prvi put izmaknuo.

– Nisam o tome razgovarao s Berošem, cijelu tu temu on mora objašnjavati sam – hladno je rekao Plenković.

A Jutarnji list otkriva kako su policijski službenici PN USKOK-a još početkom ove godine počeli su izvide nad nekim ugovorima i poslovima sklopljenim između Ministarstva zdravstva s tvrtkama IN2 i Cuspis, čiji je osnivač i direktor Vinko Kojundžić radio platformu cijepise.zdravlje.hr na kojoj građani prilikom prijave često imaju problema. Podjstimo, platforma je napravljena na besplatnom predlošku a ministar ju je platio čak 5 milijuna kuna.

Protiv ministar su ustali i liječnici obiteljske medicine.

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) poručila je ministru Berošu kako nije istina da obiteljski liječnici nekontrolirano upućuju nehitne pacijente u hitnu službu i da je nedovoljan njihov odaziv u mobilne timove za cijepljenje u Zagrebu.

– Ministar Beroš kao „veliku disfunkcionalnost“ u primarnoj zdravstvenoj zaštiti naveo je „upućivanje nehitnih stanja u bolničke hitne“, te „nedovoljan odaziv liječnika primarne“ u mobilne timove za cijepljenje ljudi koji su nepokretni ili teško bolesni. Ministar Beroš u oba je slučaja iznio potpunu laž i bez ikakvog činjeničnog utemeljenja, ogromne propuste u funkcioniranju zdravstvenog sustava – a koje svi pacijenti najbolje osjete na svojoj koži – pokušao svaliti na leđa obiteljskih doktora”, piše KoHOM.