fbpx

POLICIJA MU ODUZELA MOBITEL Nekoliko dana prije smrti Toni Matas pao na poligrafu

Desetak dana prije samoubojstva Matas je iznenada pozvan na razgovor u policiju, gdje je više sati ispitivan o tome je li svojoj prijateljici Josipi Rimac javio da je pod tajnim nadzorom

Toni Matas, bivši dugogodišnji agent SOA-e i direktor sigurnosti Hrvatske pošte koji je nedavno pronađen mrtav, svega nekoliko dana prije toga neočekivano je ispitan u policiji, potom je pao na poligrafu, a na koncu mu je oduzet mobitel kojim se koristio. To su dosad nepoznate okolnosti koje se su dogodile nekoliko dana prije nego što je pronađeno njegovo beživotno tijelo i službeno zaključeno kako si je on oduzeo život.

Nacional je koncem proteklog vikenda od izvora s neposrednim saznanjima o tim zbivanjima doznao da je Toni Matas desetak dana prije samoubojstva iznenada pozvan na razgovor u policiju. Pozvali su ga na razgovor gotovo u prijateljskom tonu, a potom ga više sati intenzivno ispitivali o tomu je li on bio ključni izvor koji je njegovoj prijateljici Josipi Rimac, bivšoj državnoj tajnici u Ministarstvu uprave i nekadašnjoj moćnoj HDZ-ovoj gradonačelnici Knina, dojavio da se nalazi pod mjerama tajnog nadzora. Izvori bliski policiji tvrde da je razgovor s njime obavio inspektor Zlatko Budimir.

To ispitivanje Matasa nije ni na koji način povezano s njegovim ranijim ispitivanjem u USKOK-u koje je sadržajno bilo povezano s aferom Vjetroelektrane i drugim inkriminacijama koje se stavljaju na teret Josipi Rimac. Ono se dogodilo ljetos, a ovo je bilo zakazano na sasvim drugu temu – probijanje mjera tajnih izvida.

Nakon što je ispitan, Matas je čak pristao otići testirati se na poligrafu u zgradi policije u Heinzelovoj ulici u Zagrebu. Pao je na tom poligrafskom ispitivanju. Preciznije, nije dao istinite odgovore na neka pitanja.

Istom prilikom Matasu je oduzet mobitel kojim se koristio. Nekoliko mjeseci nakon izbijanja afere Vjetroelektrane, za Matasa je to bilo šokantno. To ga je potpuno iznenadilo. Tajna sadržaja njegova mobitela mogla je biti presudni okidač koji ga je potpuno psihološki uzdrmao. Jer su se u tom mobitelu nalazili brojni tragovi njegove privatne, ali i poslovne komunikacije.

Sasvim sigurno one koja je povezana sa zbivanjima unutar Hrvatske pošte, državne tvrtke čiji je čelni čovjek Ivan Čulo opterećen brojnim teško kompromitirajućim aferama koje sugeriraju da je sudjelovao u sumnjivim poslovnim transakcijama koje su Hrvatsku poštu oštetile za desetke milijuna eura. Čulo je po prirodi svog posla trebao biti informiran o ključnim zbivanjima koja bi mogla predstavljati za Hrvatsku poštu sigurnosni rizik. Drugim riječima, policija trenutno raspolaže mobitelom u kojem se nalaze tragovi koji bi mogli poslužiti kao povod za iniciranje brojnih drugih izvida povezanih s korupcijom u vrhu jedne ozbiljne državne tvrtke, o čijim je nezakonitostima Nacional već ekstenzivno pisao.

Matas je nekoć bio djelatnik SOA-e izuzetno blizak bivšem predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku i Milijanu Brkiću, sve donedavno zamjeniku predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića. Matas je za vrijeme premijerskog mandata Tihomira Oreškovića bio Karamarkov kandidat za preuzimanje funkcije ravnatelja SOA-e, a s njim ga povezuju razna poluprivatna zajednička druženja.

Nacional je koncem lipnja 2016. otkrio da se Tomislav Karamarko tijekom prijepodneva, u prvom danu poslije ostavke koju je nakon Nacionalova otkrića afere Konzultantica podnio na funkciju predsjednika HDZ-a, sastao upravo s Tonijem Matasom. Fotografije do kojih je uspio doći Nacional pokazale su da se Karamarko dulje nalazio u lobiju zagrebačkog hotela Sheraton.

Nacional je otkrio i vrlo značajne detalje povezane s Matasovim utjecajem na Josipu Rimac, koji pokazuju kako zapravo funkcionira interesna hobotnica bliska Karamarku i Brkiću.

Poduzetnik kojeg istražitelji smatraju osobom od najvećeg povjerenja Josipe Rimac, koji je u kontekstu afere Vjetroelektrane ispitan u svojstvu svjedoka, Matasa je označio i prokazao kao dosad nepoznatog protagonista te afere. Taj poduzetnik je neposredno nakon izbijanja te afere preuzeo zamjenski Audi A5 koji je koristila Josipa Rimac, nakon što je u njemu otkriven prislušni uređaj. Pa joj je tada na raspolaganje dao svoj automobil koji je ona koristila cijeli dan sve do odlaska u policiju, kada je otišla prijaviti da je netko prisluškuje.

Isti svjedok je istražiteljima izjavio da, prema njegovim saznanjima, Josipa Rimac nije u nezakonitostima za koje je terete sudjelovala samostalno ni samoinicijativno, nego ju je na ključne sporne aktivnosti potaknuo Toni Matas. Isti izvor je istražiteljima izjavio kako je upravo Toni Matas spojio Josipu Rimac s Antom Sladićem, poduzetnikom radi koga se trebao mijenjati sadržaj Vladine uredbe vezane za poljoprivredna zemljišta tako da sa Sladićem povezane tvrtke mogu izvući više državnih poticaja. Međutim, taj svjedok je istražiteljima iznio i niz drugih pojedinosti povezanih s još nekim projektima za koje je Sladić tražio da urgira Josipa Rimac, ali i on osobno. Naveo je kako je Toni Matas ispričao Josipi Rimac da je Ante Sladić čovjek od njegova najvećeg povjerenja te je zamolio da mu ona pokuša pomoći na svaki mogući način.

Ali su istražitelji, lako moguće zbog Matasova ranijeg angažmana u SOA-i, posumnjali da bi on mogao imati i neka saznanja oko toga tko je Josipi Rimac dojavio da se nalazi pod tajnim nadzorom istražitelja. To je bio dodatni pritisak na Matasa koji je ionako teško podnosio krizne situacije u kojima se nalazio. Svega desetak dana nakon spomenutog ispitivanja u policiji, Matas je pronađen mrtav.

Izvor: Nacional