fbpx

POLITIČKA POZADINA SKUPŠTINE DIONIČARA HRVATSKOG TELEKOMA?! “Pali” su Todorić i Sanader, a hoće li Medved zbog HT-a ugroziti i Plenkovića?!

Detaljnim otkrivanjem kako je moćni Deutsche Telekom još 2016. izvukao iz ‘’satelitskog” HT-a gotovo milijardu kuna pritom oštetivši male dioničare HT-a i najosjetljivu skupinu hrvatskih građana – branitelje i njihov Fond za najmanje 60 milijuna kuna, mala skupina oštećenih dioničara Hrvatskog telekoma otvorila je iznimno osjetljivo političko pitanje i potencijalno veliku aferu zbog koje bi, osim pokojeg “bjelosvjetskog” telekom menadžera, mogli “pasti”i neki hrvatski politički “teškaši” – počevši od ministra Medveda preko nekih najbližih suradnika i premjera Plenkovića ..

Tajming koordinirane akcije oštećenih dioničara HT-a iznimno je dobar, njihovi javni istupi plasirani su uoči Glavne skupštine dioničara HT-a 23. travnja na kojoj im je uprava tog telekoma ponudila manju dividendu od očekivane – 8 umjesto očekivanih 20 kuna po dionici, ali što je još važnije – otvaranje te potencijalne afere događa se uoči predstojećih lokalnih izbora i najave čistki u HDZ-u koje bi mogle potresti, sada već i na previše frontova rastrzanog premijera Plenkovića.

U osnovi svega, naravno, je novac. Naime, HT je bio i još jest “zlatna koka” iz koje se, kako su mnogi tvrdili, uz blagoslov vladajućih u Hrvatskoj” izvlačio “novac – u ovom slučaju čak 125 milijuna eura koliko je HT još davne 2016. platio za obveznice, dioničari tvrde, “šuplje” nizozemske tvrtke kćeri DT-a koje, kako se sada ispostavilo, nisu ostvarile nikakav prinos. Ta je transakcija iz Hrvatske samo podebljala račun matičnog njemačkog telekoma DT-a u većinskom(njemačkom) državnom vlasništvu na što bi cinici, donekle razumljivo, mogli samo jetko zaključiti -” Danke Kroatien”. Time su, kako ogorčeni dioničari tvrde, oštećeni hrvatska država, hrvatski dioničari, a naročito najosjetljivi dio populacije – branitelji koji preko svojeg Fonda “drže” prilično velik dio dionica kojima je , kako tvrde, financijskim spekulacijama DT-a značajno smanjena vrijednost, a čije interese bi trebao štititi ministar MEDVED koji se očito u strahu od nekih članova kabineta premijera Plenkovića ne oglašava ?!

U kuloarima se šuška da bi i institucije mogle krenuti provjeravati osovinu MIŠETIĆ..mama radi u HT-u , kći u uredu premijera a tata IVAN zastupao je interese HRVATSKE države, a nakon toga “prešao“ u suprotni tabor zastupati interes Njemačkih vlasnika ?!

Zanimljivo je sto je oko toga poduzela SOA i slične institucije jer čovjek je vjerojatno imao neke povjerljive info pa kako se mogao samo “prebaciti” u suprotni tabor i da li je te informacije sačuvao za sebe ili čime je to zadužio njemačke vlasnike da ga “angažiraju“?!

Primjedbe je konkretno predstavila nedavno osnovana i prilično dobro organizirana udruga – Društvo dioničara Hrvatskog telekoma i njihov istaknuti član Hrvoje Šimić koji je, kako je prenio Index, istaknuo da je HT, unatrag nekoliko godina, značajna novčana sredstva, čak više od dvije milijarde kuna, beskamatno plasirao povezanim poduzećima Deutsche Telekoma u Nizozemskoj.

“Time je oštećen i HT i dioničari zbog manje isplaćenih dividendi”, ustvrdio je Šimić. Naglasio je i kako su kompanije, sukladno europskoj direktivi koja je unesena u hrvatsko zakonodavstvo, obavezne prijavljivati sve transakcije s povezanim osobama, osobito s vladajućim društvima.

“HT ustrajno ne postupa po tim odredbama a nadležne institucije ne kontroliraju poslovanje HT-a i ne žele omogućiti da se na Zagrebačkoj burzi prikazuju sve informacije, odnosno da se vidi kako HT beskamatno financira Deutsche Telekom”, istaknuo je Šimić. S druge strane, dioničar Boško Bojanović gotovo je istovremeno na N1 utvrdio da je HT-u kupovinom tih obveznica 2016. napravljena šteta od najmanje 213 milijuna kuna, koliko bi HT ostvario da je na primjer kupio 2016. hrvatske državne obveznice, zbog čega je, kako su mediji izvijestili,podnio i niz kaznenih prijava.

“Ta sredstva očito ne trebaju HT-u”, kazao je Bojanović i pitao zašto Raiffeisen obavezni mirovinski fond ne traži da se za njegove korisnike isplati 150 milijuna kuna, kao i zašto Fond hrvatskih branitelja propušta naplatiti cca 100 milijuna kuna za svoje korisnike.

“Pisao sam ministru Medvedu, odgovora nema”,kazao je Bojanović. Odgovora od HDZ-ova ministra nema, a upravo on je i sada iznimno slaba karika za premijera Plenkovića, a naročito u predizborno vrijeme. Slabi ministri i optužbe za njihove “propuste” teške desetke milijuna kuna već dugo vremena opterećuju premijera Plenkovića i naročito “njegov” HDZ na zgražanje javnosti, što je, budimo iskreni, iznimno blago rečeno. Blago se o tome govori sve dok, kako se ono dosad cinično isticalo , institucije “ne odrade svoj posao”.

No, s druge strane, u ovom slučaju treba napomenuti i da se sam premijer u aferi HT u nastajanju već odavno sam izložio i to svojim izborom na vlastitu odgovornost kada je njegova šefica kabineta Tena MIŠETIĆ dogovarala tajanstvene sastanke maminog tadašnjeg šefa direktora HT-a Tomaškovića sa premijerom Plenkovićem, a da javnost nikada nije saznala temu i razlog sastanka?!

Na sastanke u ured premijera nisu bili pozivani predstavnici drugih teleoperatera pa bi se moglo zaključiti da je možda moćna Mutti Mekel zamolila Premijera da bude blagonaklon prema HT-u a da će ga ona podržati na njegovom putu u Brisel ?!

No, sve to vezano uz HT već i sada bi moglo biti dovoljno za neku iznenadnu politički uvjetovanu odluku premijera Plenkovića jasnu samo najužem vodstvu HDZ-a, kao što je bilo u slučaju iznenadnog odlaska HDZ-ova premijera Ive Sanadera ili onu o HDZ-ovu rušenju “državnog prijatelja broj 1.” – donedavno svemoćnog tajkuna Ivice Todorića.