fbpx

POLOŽIO NEDAVNO Mladi vozač Mercedesa koji je usmrtio mladiće pušten na slobodu

U Županijskom državnom odvjetništvu u Zadru ispitan je 18-godišnjak osumnjičen da je skrivio tešku prometnu nesreću u Kožinu, nakon čega je doneseno rješenje o provođenju istrage.

Kako portal 057info doznaje od glasnogovornika Denisa Sokola, nije bilo osnova za zadržavanje u istražnom zatvoru pa slijedom toga tek punoljetnom mladiću (mlađem punoljetniku) nisu određene ni mjere opreza. Tek prije nekoliko dana ovaj je mladić položio vozački ispit.

“Javnost mora znati da u ovom slučaju nije primjenjiva niti jedna od četiri točke koje su osnova za određivanje istražnog zatvora: nema opasnosti od bijega, utjecaja na svjedoke ili ponavljanja djela, a niti posebno teških okolnosti kaznenih djela za koja se određuje kazna od 20 do 40 godina zatvora. U praksi se samo iznimno određuje istražni zatvor za ovako mladu osobu, što ne znači da ga ne čeka ozbiljan postupak nakon kojeg će se utvrditi hoće li se na njemu primijeniti maloljetničko pravo ili ne. Ono što mogu reći je da postoji osnovana sumnja da je mladić prošao kroz križanje bez zaustavljanja, zbog čega mu prijeti do 15 godina zatvora. Uslijedit će socijalna anamneza i prometno vještačenje”, rekao je glasnogovornik Sokol.

Nije stao na znak “stop”

Podsjetimo, nesreća se dogodila na način da se 18-godišnji vozač Mercedesa zadarskih registarskih oznaka kretao kolnikom sporedne Ulice Put primorja te dolaskom do raskrižja prošao pored prometnog znaka “obavezno zaustavljanje – stop” te ušao u navedeno raskrižje zadržavajući smjer kretanja a da pritom nije propustio sva vozila koja se kreću glavnom cestom na koju se uključuje.

Tada je prednjim dijelom automobila udario u lijevi bočni dio osobnog automobila Fiat zadarskih registarskih oznaka kojim je upravljao 21-godišnji vozač. Nakon sudara je osobno vozilo Fiat sišlo s kolnika i bočnim dijelom udarilo u prometni znak i ogledalo, reklamni pano te betonski zid od kojeg se odbilo te vratilo na kolnik gdje se zaustavilo okrenuto na bočnom dijelu.

U prometnoj nesreći, u vozilu Fiat na mjestu događaja smrtno su stradala dva mladića, 21-godišnji vozač i 20-godišnji putnik. Tragedija je ostavila građane Nina u šoku i nevjerici, a četvrtak 22. travnja proglašen je danom žalosti.

Prijatelji, poznanici i mještani poginulih mladića već dva dana pale svijeće na mjestu nesreće.

Dan žalosti u Ninu

U Ninu je za sutra proglašen dan žalosti.

“Zbog tragične pogiblje u prometnoj nesreći građana Grada Nina, Nino Peroš i Josip Pavlović, koja se dogodila dana 19.4.2021. u mjestu Kožino, proglašavam dan žalosti 22.4.2021”, stoji u odluci gradonačelnika Emila Curka.

Iz Pomorske škole Zadar, koju su mladići nedavno završili, oprostili su se objavom na Facebooku.

“Vijest o tragičnom gubitku dva mlada života jutros nas je sve u školi dirnula duboko u srce.
Teško je prihvatiti ovu tužnu vijest.

Tek što smo Vas ispratili iz škole i s radošću iščekivali vijesti o Vašim životnim uspjesima sad se moramo od Vas zauvijek oprostiti.

Dragi Josipe i Nino bol koju sad osjećamo liječit ćemo lijepim uspomenama na Vas iz školskih klupa. Svaka šala, svaki đački nestašluk, svi školski “biseri” bit će naš štit od boli koju danas osjećamo.

Ovim putem izražavamo sućut obitelji, rodbini, njihovim razredima, svim prijateljima, cijelom Zatonu i svima koji su ih imali čast poznavati”, napisali su.