fbpx

PREDSTAVA PRED IZBORE Ponovo uhitili Dragana Kovačevića, evo za što ga sada terete

Policija je jutros po nalogu USKOK-a ponovno uhitila bivšeg direktora tvrtke Janaf Dragana Kovačevića.

Uhićen je pod sumnjom na primanje mita za namještanje poslova. Riječ je, kako neslužbeno doznajemo od dobro obaviještenog izvora, o nastavku prve akcije zbog koje je Kovačević već bio u Remetincu.

Index doznaje da se sumnja da je Kovačević primio dva stana kao mito, jedan u Splitu i jedan u Zagrebu.

Istražitelji sumnjaju da je jednoj tvrtki ugovorio posao, a onda kao nagradu za ugovorene poslove od te tvrtke dobio najmanje dva stana na dvije lokacije.

U tijeku je još privođenja, a pretpostavlja se da se radi o osobama povezanima s Kovačevićem.

”Tijekom jutra uhićeno je nekoliko osoba zbog sumnje u počinjenje koruptivnih kaznenih djela. Za sada ne možemo iznositi više detalja”, dodaju u MUP-u.

Kratko se oglasio se i USKOK.

“U tijeku su uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji kao rezultat kriminalističkog istraživanja koje se provodi u suradnji s PNUSKOK-om i Samostalnim sektorom za financijske istrage Porezne uprave Ministarstva financija. Navedene radnje provode se u odnosu na više osoba za koje se osnovano sumnja da su počinile koruptivna kaznena djela.
USKOK će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju o čemu će pravodobno obavijestiti javnost”, poručili su iz USKOK-a.

Podsjetimo, USKOK sumnja da je Dragan Kovačević primio mito od 1.9 milijuna kuna kako bi sa svojim suradnicima u Janafu dodijelio nekoliko poslova tvrtki Elektrocentar Petek u vrijednosti od 40 milijuna kuna.

Pušten iz pritvora 15. prosinca

Kovačević je uhićen sredinom rujna prošle godine. Na slobodu je pušten 15. prosinca.

“Izdržati ovo nije lako kada znate da niste ništa krivi. I spletom okolnosti završite ovdje. Imao sam sve scenarije, ali ne i ovaj. Na sudu ću dokazati nevinosti”, rekao je tada.

Komentirao je i notorni klub u kojem je ugošćavao političare i druge osobe iz društvenog i javnog života, a u kojem je Index otkrio brojač novca.

“Klub je prostor od 30 kvadrata u koji su ljudi donosili hranu na druženje. Svi su dolazili tamo, vaše kolege. To je bilo za druženje, to nije bio nikakav elitni klub. Ja ću vas odvesti tamo, to čak nije ni moj klub. To je klub Slavonaca. U Hrvatskoj će vam sve oprostiti osim uspjeha”, rekao je.

Osvrnuo se i na sumnje USKOK-a da je u klubu predano mito.

“Tko bi nosio novac unutra? Ja sam se bavio biznisom. Izmišljaju stvari. Sve vam je to dio politike, ovo je sustav koji ne vodi ničemu. Ok, ako sam ja trebao biti žrtva, nemam problema. Neka me državna tijela tuže, oni imaju pravo tužiti. Ja tu vidim jednu korektnost, ali molim medije da mi daju pravo da se branim. Evo, stave me u pakao tu unutra, a vi objavljujete što hoćete o meni. Na glavu bih se iz aviona bacio da sam nekome ukrao lipicu. Ja sam iz relativno bogate slavonske obitelji”, odgovorio je na pitanje je li dao nekome mito ili ga primio.

Afera Janaf

Uskok u aferi ”Janaf” sumnja da je Kovačević primio mito od prvookrivljenog vlasnika tvrtke Elektrocentra Petek Kreše Peteka koji je navodno podmićivao nekadašnjeg gradonačelnika Velike Gorice i bivšeg HDZ-ov saborskog zastupnika Dražena Barišića te bivšeg SDP-ovog gradonačelnika Nove Gradiške i saborskog zastupnika Vinka Grgića kako bi raznim malverzacijama osigurali da njegova tvrtka dobije milijunske poslove.

Istragom je obuhvaćeno 14 osoba koje Uskok tereti za trgovanje utjecajem, davanje mita, nezakonito pogodovanje, zlouporabe položaja i ovlasti te pomaganja u tim nedjelima.

Kovačevića se dodatno proširenom istragom tereti da je zaprimio informaciju kako će biti uhićen te da je vrijeme do uhićenja iskoristio za skrivanje 4,5 milijuna kuna kod Gorana Puklina koji tvrdi da je novac njegov. Nakon što je u istragu uključen Puklin, njegova supruga Mirela Alerić Puklin, zatražila je razrješenje s dužnosti zamjenice zagrebačkog županijskog državnog odvjetnika.