fbpx

Pretučenog tinejdžera su napadali i ranije, objavljene su tri snimke premlaćivanja

Zadarska policija uhitila je grupu mladića za koje se sumnja da su sinoć u Zadru brutalno pretukli maloljetnika koji je nakon napada prevezen u zadarsku bolnicu i zadržan na liječenju.

Mediji navode da su 14-godišnjaka napala četvorica mladića te da ga je jedan udarao bokserom.

Incident u Ulici bana Josipa Jelačića dogodio se oko 20 sati, a počeo je nekoliko minuta ranije, na igralištu u parku ispred dječjeg vrtića Sunce. Početak incidenta zabilježen je na videosnimci koja se od petka ujutro dijelila po Zadru preko mobitela, piše Zadarski.hr.

Zadarski je uz nju dobio i snimku nastalu ranije, na kojoj se vidi kako istog maloljetnika na zadarskom kolodvoru nemilosrdno tuče jedan stariji mladić. Snimka je, prema mišljenju istražitelja, nastala prije mjesec dana, a razlog tog napada, kao i ovog posljednjeg, zabilježenog mobitelom, navodno je sukob zbog djevojke.

Policija, naime, sumnja na to da je uzrok nasilja nad 14-godišnjakom sukob oko djevojke koja ide u razred s njim i jednim od napadača. Na snimci iz večeri incidenta to je mladić za glavu viši od njega, s napunjenih 15 godina. Druga dvojica, koja se na snimci vide kako kreću u lov za 14-godišnjakom, stariji su i pohađaju srednju školu. Jedan je 17-godišnjak iz Vira, a drugi 15-godišnjak iz Radovina. Početak premlaćivanja snimio je jedini punoljetnik među njima, 18-godišnjak iz Benkovca. On je ujedno mladić s druge snimke, koji je na autobusnom kolodvoru prije mjesec dana zvjerski mlatio 14-godišnjaka.

Mladić je na promatranju, zadobio je teške ozlijede

Zadarska policija će, prema neslužbenim informacijama, protiv sve četvorice podignuti kaznene prijave za nanošenje teških tjelesnih ozljeda u pokušaju. Prema dosadašnjim saznanjima, policija nema dokaza da su ozljede 14-godišnjaku nanesene bokserom.

Iako je policija u četvrtak izvijestila da je napadnuti dječak zadobio lakše tjelesne ozlijede, s mogućnošću prekvalifikacije u teže, zamjenik ravnatelja OB-a Zadar dr. Edi Karuc je potvrdio da se ipak radi o teškim ozljedama.

“Pacijent se nalazi na promatranju i oporavlja se. Pazimo ga i kontroliramo, upravo je prošao ultrazvučni pregled. Za sad nije bilo razloga da ga podvrgnemo kirurškom zahvatu”, kazao je dr. Karuc.

Kako Zadarski.hr doznaje iz krugova bliskih obitelji, dječaku je pukla slezena, ali nije došlo do obilnog krvarenja. Kirurzi takvu ozljedu smatraju teškom, no kvalifikaciju će utvrditi državno odvjetništvo. Također je zadobio lakše ozljede glave i prsnog koša. U slučaju da dođe do obilnog krvarenje puknute slezene, pretučeni mladić će biti operiran. Zbog toga će u bolnici ostati na promatranju još dva do tri dana.

Dr. Karuc nije htio govoriti o karakteru drugih ozljeda maloljetnika ni jesu li one moguće izazvane bokserom koji je, prema riječima svjedoka, imao jedan od napadača.

Povod sukobu bila ljubavna svađa

U školi kažu kako je 14-godišnjak bio običan, normalan dječak u skladu sa svojom dobi i vremenom. Prema pričama poznanika mladića, navodno je povod sukobu bila ljubavna svađa jer je 14-godišnjak bio s djevojkom koja je ranije bila u vezi s jednim od napadača.

“Sve je počelo online, na društvenim mrežama, a kasnije se nastavilo i uživo”, pričaju mlađi Zadrani.

Mladići koji su napali 14-godišnjaka, inače uspješnog atletičara, po Instagramu se diče motorima, srednjim prstima, tetovažama i narodnjacima te parolama ‘gorimo’ ili ‘teški luđak to’e glava’. Navodno je najstariji od njih prvi maltretirao 14-godišnjaka, a onda je u pomoć pozvao i ostale. Jedan od napadača je član zadarskog boksačkog kluba, a drugi ima istetoviran kalašnjikov na vratu.

Pojavile se tri snimke premlaćivanja

Tri videa premlaćivanja koja su dostupna i policiji uklapaju se u kontekst događaja od četvrtka na večer. Naime, prema riječima svjedoka, dječak je znao svoje napadače i policiji je rekao njihova imena. Također je kazao da ga već neko vrijeme maltretiraju i prijete mu.

Video 1

Mladić, viši od njega za glavu, na prvom videu hvata 14-godišnjaka za kragnu i potom svom snagom udara šakom u glavu. Dječak od udarca posrće i povlači se unazad. Nakon što napadač opet krene prema njemu, on se daje u bijeg, a za njim nastane potjera: prvom se napadaču pridružuju još dvojica.

Događaj je snimljen u parku u Ulici bana Josipa Jelačića ispred dječjeg vrtića Sunce, na prostoru bivšeg poligona, iz neposredne blizine, a osoba koja snima vrišti od uzbuđenja i počinje trčati za njima.

Video 2

Najstariji mladić iz skupine, 18-godišnjak iz Benkovca, krvnički mlati 14-godišnjaka na zadarskom Autobusnom kolodvoru. Pritisnuo ga je uza zid i zadaje mu naizmjence snažne udarce šakama u glavu i tijelo. U jednom trenutku ga koljenom udara u stomak i dječak se ruši. Kad je pao na tlo, udario ga je još jednom, ovaj put nogom. Cijeli događaj promatra nekoliko djevojaka sa strane, a jedan mladić prolazi pored njih i ne obraća pažnju na premlaćivanje. Nitko ne pokušava zaustaviti nasilje. Nakon što je dobro istukao dječaka, napadač se lagano udaljava…

Video je navodno bio objavljen na TikToku, u podlozi ima poznatu glazbu, snimljen je iz daljine, nekih dvadesetak metara od mjesta incidenta.

Video 3

Mladić koji je u četvrtak prvi napao 14-godišnjaka u ovom videu tuče dječaka nižeg i slabijeg od sebe. Izvori Zadarskog kažu da je riječ o istom napadnutom dječaku. Incident je snimljen u nekom dvorištu na javnoj površini, a uokolo stoje vršnjaci koji “navijaju” dok očito slabiji dječak pada na pod izložen višestrukim snažnim udarcima jačeg i većeg mladića. Pokušava glavu zaštititi rukama, a kada sklupčan završi na podu, napadač mu zadaje posljednji udarac nogom.