fbpx

PUTIN PRIJETI ZAPADU: Na sve provokacije ćemo odgovoriti oštro i munjevito

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da će Moskva oštro i munjevito odgovoriti na bilo kakvu provokaciju izvana i požalio se na stalne neprijateljske poteze protiv Rusije.

U govoru o stanju nacije pred visokim dužnosnicima i zastupnicima oba doma parlamenta Putin je rekao da Moskva želi dobre odnose s drugim zemljama i nada se da nijedna neće prijeći crvenu liniju.

Njegove izjave dolaze u vrijeme pojačanih napetosti sa Sjedinjenim Državama i Europom zbog gomilanja ruskih vojnika na granici s Ukrajinom i zatočenog oporbenog političara Alekseja Navalnog.

Tvrdi da Rusi žele dobre odnose

“Mi želimo dobre odnose i doista ne želimo rušiti mostove. No ako naše dobre namjere netko krivo protumači kao ravnodušnost ili slabost i želi spaliti ili čak dići u zrak te mostove, mora znati da će odgovor Rusije biti asimetričan, munjevit i oštar”, upozorio je Putin. Rusija će u svakom pojedinačnom slučaju odrediti gdje je ta crvena linija, naglasio je.

Osudio je ono što je nazvao “pokušajem puča” u Bjelorusiji.

“Upotreba nepravednih sankcija prerasta u nešto puno ozbiljnije, u pokušaj puča u Bjelorusiji”, rekao je Putin koji podržava bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka, suočenog sa žestokom oporbom u zemlji.

Putin nije spomenuo Navalnog, zatočenog oporbenog čelnika koji dva tjedna štrajka glađu i čiji su se pristaše, dok je Putin govorio, počeli okupljati na prosvjedima diljem zemlje.