fbpx

Ruska zatvorska služba odlučila prebaciti Navaljnog na bolnički odjel

Ruska zatvorska služba odlučila je u ponedjeljak prebaciti u zatvorsku bolnicu kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog, koji već tri tjedna štrajka glađu, i priopćila je da je njegovo zdravstveno stanje “zadovoljavajuće”.

“Liječničko povjerenstvo…. odlučilo je prebaciti A. Navaljnog na bolnički odjel za osuđenike koji se nalazi na području kažnjeničke kolonije broj 3 u regiji Vladimira”, navodi u priopćenju zatvorska služba te regije.

Njegovo “zdravstveno stanje trenutno se smatra zadovoljavajućim i svakodnevno ga pregledavaju”. U priopćenju se dodaje da su mu propisani vitamini uz njegov pristanak.

Zdravstveno stanje Navaljnog, kojemu, kako strahuju njegovi suradnici, prijete problemi sa srcem i bubrezima što može dovesti do smrti, zabrinjavajuće je tim više što je preživio trovanje nervnim otrovom, piše AFP.

Navaljni je 31. ožujka krenuo u štrajk glađu u znak prosvjeda protiv loših uvjeta i postupanja u zatvoru. On se žali da ima herniju diska i optužuje zatvorske vlasti da mu uskraćuju pristup liječniku i lijekovima.

Na društvenim mrežama je rekao da samo pije vodu. Po njegovim riječima, prijetilo mu se prisilnim hranjenjem, opcijom koju imaju ruske vlasti ako zatvorenik prestane jesti.

EU je zatražila u ponedjeljak od Rusije da se oporbenom aktivistu Alekseju Navaljnom pruži odgovarajuća liječnička skrb.

SAD je u nedjelju upozorio da će biti “posljedica” za Rusiju ako Navaljni umre,.

Navaljnijevi pristaše pozvali su u nedjelju Ruse da 21. travnja prosvjeduju i zatraže od vlasti da mu se “spasi život”.

Navaljni se u siječnju vratio u Rusiju nakon petomjesečnog oporavka u Njemačkoj od trovanja za koje optužuje Kremlj.

Odmah je uhićen i sproveden u zatvor zbog stare presude za prijevaru koju odbacuje kao politički motiviranu.