fbpx

SDP POKREĆE OPOZIV, A BEROŠ PORUČUJE: Nisam bio heroj, ali i dalje mislim da ću biti ministar koji će provesti reforme zdravstva!

SDP je odlučio pokrenuti postupak opoziva ministra zdravstva Vilija Beroša zbog niza problema u sustavu koji je u jednom trenutku zbog duga od 6.5 milijardi kuna veledrogerijama bolnice ostavio bez lijekova, zbog kaosa s cijepljenjem, afere s platformom Cijepi.se , pogodovanja “prijateljima”, ili kako to u jednoj riječi sažima SDP-ov čelnik Peđa Grbin, niza “svinjarija”. A kad oporba krene s takvom inicijativom za nekog ministra, dok postupak traje, to je najsigurnije vrijeme za prozvanoga. Jer, nema šanse da bi premijer Plenković dopustio da mu “oporba smjenjuje njegove ministre”. U tom je tonu i poruka koju je uputio inicijatorima opoziva: Nećete uspjeti!

Prema tome, Beroš je do daljnjega miran, ali kad prođu lokalni izbori, ne bi se trebalo kladiti na njega…

Bilo je tu i autogolova, pa je ministar na sjednici Odbora za zdravstvo optužio šefa Vlade da drži u ladici njegov prijedlog reforme sustava javnog zdravstva zbog lokalnih izbora, što, pak, Plenković demantira i time dodatno pojačava šumove u vezi s ministrom Berošem, za kojega kao da je sve krenulo nizbrdo.

Premijer Plenković poručuje da će, u slučaju pokretanja postupka opoziva osobno braniti ministra Beroša, kao i cijela parlamentarna većina. Sasvim očekivano. Što ne znači da će Beroš dočekati kraj mandata, a možda ni kraj ove godine na toj dužnosti. Tako bar govori dosadašnja metodologija razračunavanja Plenkovića s njegovim posrnulim ministrima. Ne odriče ih se onog trenutka kad u njih oporba ispucava rafale, ali kad se bura stiša i premijer procijeni da je najpovoljniji trenutak, gotovo u pravilu proskribirani ministar odlazi. Voljom njegova šefa koji ga je na to mjesto i doveo.

Plenković je siguran da oporbena inicijativa nema nikakve izglede za uspjeh, kao ni prethodnih deset, jer iz redova parlamentarne većine nema glasova nezadovoljstva ministrom Berošem, a niti indicija da bi njegov odlazak mogli podržati. A što se tiče reforme zdravstva, to se ne radi preko noći, nego ozbiljno, i bit će reforme, ali ona nema baš nikakve veze s lokalnim izborima, govorio je i danas novinarima.

To što se dogodilo na Odboru za zdravstvo, kaže premijer, između ministra Beroša i njegovog kolege Zdravka Marića, bio je to obični spin za što je zaslužan SDP koji je htio isprovocirati sukob. Optužbe socijaldemokrata nazvao je besramnim, a nejasnoće oko afere s platformom Cijepi.se koja kompromitira ministra Beroša zbog navodnog pogodovanja dobrom poznaniku čijoj je tvrtki Ministarstvo povjerilo izradu platforme, nota bene, nefunkcionalne i kaotične, ne komentira, već lopticu lakonski prebacuje na koronu s kojom su se, veli, prije godinu dana rugali da je nema ( ? )

Na najavu SDP-ove inicijative za opoziv, reagirao je na Facebooku i sam ministar Beroš ocjenjujući da se radi o predizbornoj kampanji, a s druge strane, kaže, pitanje je koliko je oporba uopće spremna iskreno podržati reforme koje zaziva. Uostalom, napisao je, SDP je bio na vlati, a problemi u zdravstvu nisu zbog toga postali manji, nego su naprotiv izravno pridonijeli današnjem stanju u javnom zdravstvu. Pozvao je na nacionalni konsenzus oko zdravstvene politike i reformi, kakav priželjkuje i u obrazovanju i mirovinskom sustavu te Grbinu i društvu u opoziciji poručio:

-Gospodo iz političke oporbe, ne budite licemjeri. Puna usta kritike, a ni grama volje da se istinski pokrenu promjene. Mogu podnijeti svaku kritiku, ali ne i lažne optužbe da u ovoj teškoj situaciji pogodujem bilo kome da se bogati na račun hrvatskih građana. Ne branim svoje ministarsko mjesto, ali svoju čast i dostojanstvo svakako- napisao je ministar. No, u to će prije svih morati uvjeriti premijera…

Na opaske novinara kako je od heroja preko noći došao do ministra ” u opozivu “, Beroš za RTL kaže: “Niti sam bio heroj, a isto tako mislim i dalje da ću biti ministar koji je u najvećem dijelu proveo reforme u zdravstvu koje oni prije mene nisu napravili”.

Most, zeleno-lijeva koalicija i Domovinski pokret načelno podupiru inicijativu SDP-a, no, Most ističe da za loše stanje zdravstva nije kriv samo ministar koji je postao “viseći Pedro”, nego cijela Vlada, a ponajprije premijer Andrej Plenković.

Izvor: Tris portal