fbpx

SMRT ZLOSTAVLJANE DJEVOJČICE POTRESLA HRVATSKU Više od 20 posto djece je zlostavljano, biološke obitelji nisu uvijek bolje

Teško ozlijeđena dvoipolgodišnja djevojčica iz Nove Gradiške koja je u srijedu primljena u zagrebačku Kliniku za dječje bolesti Klaićeva, umrla je u nedjelju, priopćio je ravnatelj te bolnice Goran Roić. Ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba Gordana Buljan Flander rekla je u nedjelju u gostovanju Dnevnika N1 televizije da je u Hrvatskoj više.

Teško ozlijeđena dvoipolgodišnja djevojčica iz Nove Gradiške koja je u srijedu primljena u zagrebačku Kliniku za dječje bolesti Klaićeva, umrla je u nedjelju, priopćio je ravnatelj te bolnice Goran Roić.

Ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba Gordana Buljan Flander rekla je u nedjelju u gostovanju Dnevnika N1 televizije da je u Hrvatskoj više od 20 posto djece fizički zlostavljano i kako se ne može reći da su za tu djecu biološke obitelji bolje od udomiteljskih.

“Svima je jasno da je sustav zakazao i da se tragedija mogla spriječiti”, istaknula je Gordana Buljan Flander i dodala: “Svi se pitamo zašto je ta djevojčica nakon udomiteljske obitelji, gdje je imala odlične uvjete, vraćena rizičnim roditeljima, zašto nije provedeno vještačenje roditelja i zašto se dozvolilo da i druga djeca žive u tako rizičnim uvjetima.”

Postoje kriterije prema kojima s određuje stupanj rizika za dijete u obitelji, napomenula je psihologinja Buljan Flander za N1.

Osnivačica inicijative “Spasi me” Jelena Veljača najavila je kako će Inicijativa u utorak na sastanku s ministrom Josipom Aladrovićem tražiti da se zabrani da djeca žive s nasilnicima te traže i otkaz timu novogradiškog Centra za socijalnu skrb, a drži da je “njihov propust” za zatvor. Njezinu objavu prenosimo u nastavku.