fbpx

U svjetskoj prijestolnici poreznih utajivača iskočilo ime hrvatskog tajkuna Emila Tedeschija

Proteklih godina imena brojnih hrvatskih tajkuna isplivali su u kontekstu poreznih oaza. Tako je posrnuli Ivica Todorić koristio Švicarsku ali i Britanske Djevičanske Otoke. Od ranije je poznato kako su brojni hrvatski tajkuni koristili razne destinacije u rasponu od Lihtenštajna, Luksemburga, Belizea, Floride…. No, nikada dosad nitko nije detektirao ime Emila Tedeschija u nekoj od suspektnijih poreznih destinacija.

‘U svim dosad otkrivenim ili zasad još nedetektiranim slučajevima nikada nije isplivao dokument iz kojeg nedvojbeno proizlazi kako je u transakcijama poreznih utaja putem off shore tvrtki Emil Tedeschi osobno kao fizička osoba povezan s nekom poreznom oazom. Uspjeli smo u jednom američkom registru iskopati dokument iz kojeg je vidljivo kako se Emil Tedeschi sakrio iza fiktivne adrese na Malti, piše portal Imperijal.

U američki registar prijavio je adresu u turističkom mjestu St. Julians, odnosno kat 1. u Spinola apartmani koji su pogreškom upisani kao Spirola. Taj se apartmanski kompleks nalazi u istoimenom zaljevu i preko internetskih booking agenicjia moguće je unajmiti brojne apartmane.

U američkoj poreznoj oazi koju je ekploatirao Emil Tedeschi osim njegovog upisano je ime tvrtke s Bahama koja se zove Executive Board Ltd.. Uz tu tvrtku upisana je adresa Euro Canadian Centre, Marlborough Street, P.O. Box N-8327, Nassau, Bahamas.

Ista je adresa inače evidentirana u aferi tzv. Panamski papiri i vrlo je lako utvrditi kako u bazi mreže svjetskih istrživačkih novinara, odnosno Off Shore Leaksu, stoji poveznica s tom adresom i tvrtkama koje su na njoj, isto kao i tvrtka Emila Tedeschija, registrirane na razini P.O. Box, odnosno istog poštanskog pretinca.

U aferi tzv. Panamskih paira 11,5 milijuna dokumenata o poslovanju u poreznim oazama su iz odvjetničke tvrtke Mossack Fonseca iz Paname dostavljeni novinarima Süddeutsche Zeitunga, a oni su ih predali Međunarodnom konzorciju istraživačkih novinara. To što su navedena imena osoba, tvrtki i adrese koje se povezuju s njima ne znači da se radi o nelegalnom poslovanju jer raditi preko off shore računa i kompanija je potpuno legitiman biznis.

No, ostaje nepoznato zašto se pored svih svojih kompanija Tedeschi odlučio za off shore poslovanje?