fbpx

USKOK istražuje Beroševo ministarstvo i Koronavirus.hr

Nakon otkrića da je Beroševo ministarstvo bez natječaja agenciji isplatilo 1.1 milijun kuna za stranicu Koronavirus.hr, USKOK je počeo istraživati Ministarstvo zdravstva, piše Index

Indexu je iz Ministarstva potvrđeno da je USKOK tražio dokumentaciju i da istražuje Koronavirus.hr. Index istrage otkrile su da je ministarstvo Vilija Beroša u 2020. godini isplatilo više od 1.1 milijun kuna PR tvrtki Media Val po stavci “informatizacija zdravstvenog sustava”, a da PR agencija nije izabrana javnim natječajem. Točnije, riječ je o iznosu od 1.124.620,56 kuna za računalne programe i računalne usluge.

Naime, riječ je o uređivanju službenog vladinog portala koronavirus.hr koji je počeo s radom 17. ožujka prošle godine. Iz ureda ministra Beroša pravdaju se kako su od kolega u Ministarstvu gospodarstva te od tijela državne uprave za pitanja javne nabave dobili dozvolu da izravno sklope sporazum s PR tvrtkom bez natječaja. Provjerili smo stavku zakona na koju se pozivaju i čini se da to obrazloženje baš i ne stoji.

Kako se doznaje, prije nešto više od tjedan dana, Ministarstvo zdravstva je prije tri tjedna raspisalo je natječaj za usluge hostinga (smještaja), održavanja, administriranja i ažuriranja web stranice www.koronavirus.hr. Ništa u toj informaciji ne bi bilo čudno da ta stranica nije aktivna već više od godinu dana i da natječaj nije bio raspisan do sada, kao i da je za tu stranicu do sada PR tvrtki Media Val isplaćeno više od 1.1 milijuna kuna.

Okvirna vrijednost sada raspisanog natječaja za koronavirus.hr iznosi 856.200 kuna i odnosi se na posao koji bi se obavio u sljedećih godinu dana. Isto tako, jučer su nam iz Ministarstva objašnjavali kako natječaj nisu raspisivali jer su im hitno trebali komunikacijski stručnjaci, zbog čega im je trebala baš PR tvrtka. Sada kada su raspisali natječaj, traže web dizajnere, a komunikacijski stručnjaci se i ne spominju.