fbpx

VELIKI PREOKRET U AFERI JANAF Dragan Kovačević odlučio sve priznati! Čija će imena odati?

U Aferi Janafa i uhićenog bivšeg šefa Dragana Kovačevića moglo bi doći do velikog preokreta, piše Jutarnji list.

Dragan Kovačević navodno je odlučio sve priznati. Službenu potvrdu te informacije nije bilo moguće dobiti.

Kako se neslužbeno doznaje, Kovačević je prošloga tjedna, potpuno nenadano, tijekom pauze na ročištu pred istražnim sucem zagrebačkog Županijskoga suda prišao USKOK-ovom tužitelju te rekao da želi sve priznati te da je spreman odmah navečer istoga dana (četvrtak) iznijeti dopunu svoje obrane pred USKOK-om. Tužitelj, koji je također ostao prilično zatečen takvom Kovačevićevom željom, odgovorio je samo: “Super.”

Time bi se u nevolji mogli naći puno političara koji su bili u sumnjivim poslovnim odnosima s Janafom, poput bivšeg ministra obrane Damira Krstičevića i njegove bivše tvrtke M San ili HNS-ovca Ivana Vrdoljaka od čije je tvrtke kupljen stan za mito Kovačeviću.

Slomio se nakon drugog odlaska u pritvor

Podsjetimo, sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odredio je krajem prošlog tjedna jednomjesečni istražni zatvor bivšem čelniku Janafa Draganu Kovačeviću, koji je osumnjičen za primanje mita i nezakonito pogodovanje, i trojici njegovih suosumnjičenika.

Kovačeviću i vlasniku tvrtke Cefis Ivanu Širiću, bivšem direktoru Sektora sigurnosti i zaštite u Janafu Vladi Zoriću i direktoru tvrtke M. G. S. Edi Seifriedu određen je istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, precizirao je glasnogovornik suda Krešimir Devčić.

USKOK tereti Kovačevića da je kao predsjednik Uprave Janafa od ožujka 2012. do 16. rujna 2020. u namještenom natječaju osigurao Širićevoj tvrtki dodjelu niza informatičkih poslova, vrijednih 18.2 milijuna kuna, u zamjenu za stanove u zagrebačkom Ban Centru i splitskom Žnjanu te u zamjenu za automobil Alfa Romeo Giulietta i najam automobila marke Lexus.

Pritom je Kovačević, dodaje USKOK, dogovorio sa Širićem da prikrije vlasništvo nad nekretninama i pokretninama, vrijednim 2.8 milijuna kuna, tako da ih uknjiži na Širićevu tvrtku.

USKOK sumnja i da je Kovačević od rujna 2018. do svibnja 2020. osigurao tvrtki Ede Seifrieda dodjelu nabave dva specijalna vatrogasna vozila s artikuliranom rukom, u vrijednosti 15.5 milijuna kuna.

Mito i korupcija

Nabavu je osigurao pod uvjetom da Seifried kao podizvođač isporuke vatrogasnih vozila angažira Širićevu tvrtku i za to mu isplati 4.1 milijun kuna, na što je Seifried pristao.

Kovačević je pritom, tvrdi USKOK, naložio direktoru Sektora sigurnosti i zaštite u Janafu Vladi Zoriću, u čijoj nadležnosti je bilo pokretanje i provođenje postupka nabave, da prepusti Seifriedu izradu tehničke dokumentacije i određivanje uvjeta koje ponuditelji moraju ispuniti.

Nakon nekoliko provedenih postupaka u srpnju 2019. zaključen je ugovor sa Seifriedovom tvrtkom na iznos od 15.5 milijuna kuna, dok je Seifried u rujnu iste godine, prema ranijem dogovoru s Kovačevićem, angažirao Širićevu tvrtku kao podizvođača isporuke vatrogasnih vozila, s kojom je zaključio ugovor o softveru za isporuku vatrogasnih vozila vrijednih 4.1 milijun kuna.

Ravnateljstvo policije navodi da je Kovačević namještanjem poslova Širićevoj tvrtki i njegovim poslovnim partnerima omogućio dodjelu nabave usluga i proizvođačke ugovore u vrijednosti od 37.5 milijuna kuna.

Podmićivanje na sve strane

Kovačević je ponovno uhićen u srijedu nakon što je prije nepunih pet mjeseci pušten iz tromjesečnog istražnog zatvora zbog afere Janaf, u kojoj USKOK sumnja da je Kovačević primio mito od prvookrivljenog vlasnika tvrtke Elektrocentar Petek Kreše Peteka.

Petek je navodno podmićivao nekadašnjeg gradonačelnika Velike Gorice i bivšeg HDZ-ovog saborskog zastupnika Dražena Barišića te bivšeg SDP-ovog gradonačelnika Nove Gradiške i saborskog zastupnika Vinka Grgića kako bi raznim malverzacijama osigurali da njegova tvrtka dobije milijunske poslove.

Istragom je obuhvaćeno 14 osoba koje USKOK tereti za trgovanje utjecajem, davanje mita, nezakonito pogodovanje, zlouporabu položaja i ovlasti te pomaganje u tim nedjelima.

Kovačevića se dodatno proširenom istragom tereti da je zaprimio informaciju kada će biti uhićen te da je vrijeme do uhićenja iskoristio za skrivanje 4.5 milijuna kuna kod Gorana Puklina, koji tvrdi da je novac njegov.

Nakon što je u istragu uključen Puklin, njegova supruga Mirela Alerić Puklin zatražila je razrješenje s dužnosti zamjenice zagrebačkog županijskog državnog odvjetnika.