fbpx

DR. VRKLJAN: Šefa Vinogradske imenuje Plenković, tako će biti dok se bolnica ne raspadne

Milan Vrkljan, saborski zastupnik i pročelnik Zavoda za endokrinologiju u KBC-u Sestre milosrdnice u Novom danu je iznio cijeli niz kritika za politikantstvo prilikom kadroviranja u Vinogradskoj. Katastrofalna politika nečinjenja, kaže, dovest će do toga da će bolnica postati mjesto gdje se nitko ne želi liječiti.

Vrkljan kaže da su problemi u Vinogradskoj posljedica lošeg kadroviranja.

“Problem Vinogradske bolnice kreće prije pet godina kad je izabran za ravnatelja dr. Zovak, a nakon toga cijeli niz kadrovskih promašaja i odluka o imenovanjima šefova pojedinih klinika koji nisu bili kompetentni na razini KBC-a Sestre Milosrdnice, a doveli su do toga da su međuljudski odnosi bili sve lošiji i lošiji. U isto vrijeme Vinogradsku je pratio opći trend raspada zdravstvenog sustava, devastirana je financijski, stručno, kadrovski, a sve se to grublje pokazalo u Vinogradskoj. Ovo je samo finale događanja koja su nastala kao posljedica lošeg kadroviranja”, govori Vrkljan.

Kaže i da u zadnjoj godini vlade HDZ-a dug u zdravstvu raste.

“Ne bih htio biti odvjetnik nikome, ni prof. Zadravec, ni Zovaku, ali je činjenica da sam prije godinu dana ukazivao da je zdravstveni sustav dužan 10 milijardi kuna, to su tri Pelješka mosta, da bi se u godinu dana novog mandata HDZ-a taj dug popeo na 15 milijardi. Ministar Marić je prije mjesec dana ubacio jednu milijardu kuna u sustav, što se uopće nije osjetilo. Ne može se povremenim ubacivanjem novca ništa promijeniti. Zdravstveni sustav traži korjenite promjene s novim ljudima i novom kadrovskom politikom i potpuno oslobođen svakog politikantstva”, kaže.

On smatra i da se premijer Plenković pravi neinformiran.

“Ove izjave premijera Plenkovića da se on neće u to petljati naprosto ne stoje, to nije istina. Ja sam već jako dugo, 30 godina, u KBC-u Sestre milosrdnice, to je i moj doslovno dom, ali sam isto tako upućen u političko-zdravstvena gibanja i mogu sigurno potvrditi da nema mogućnosti da se imenuje šef jedne klinike, a kamoli ravnatelj bolnice, a da u tome ne sudjeluje premijer Plenković, naravno preko svog ministra”, rekao je Vrkljan.

“I još nešto, Plenković se pravi neinformiran. Prije pet godina imenovan je šef interne klinike u Vinogradskoj koji je po svim kriterijima bio nekompetentan. Četiri profesora KBC-a Sestre milosrdnice pisali su pismo premijeru. I ministru, ali prije svega premijeru, da ukažu da je to ispod nivoa Vinogradske bolnice, da taj čovjek nije nastavnik na Medicinskom fakultetu, da u životu nije napisao pet radova, da nije organizirao nijedan stručni sastanak, da nije predsjednik niti jednog stručnog društva. Kad smo ukazali na to ravnatelju, njegovo odgovor je bio – on je moj prijatelj”, govori.

Prema Vrkljanovim riječima, tri ministra zdravstva su mu osobno rekla da žele smijeniti Zovaka, ali da premijer Plenković i predsjednik sabora Gordan Jandroković to ne dopuštaju.

“Dijana Zadravec možda nije rekla sve ili možda ne zna. Ja mogu reći iz osobnog svjedočenja da su zadnja tri ministra zdravstva bila u otvorenom sukobu sa smijenjenim ravnateljem Zovakom. Osobno su mi sva trojica u razgovorima potvrdila da Zovaka pokušavaju smijeniti, ali da to ne dopuštaju Plenković i Jandroković”, kaže.

“Iz KBC-a Sestre milosrdnice u zadnjih pet godina otišlo je 20 liječnika, svi su doktori znanosti, vrhunski liječnici koji su bili najbolji studenti u svojoj generaciji. Svi su otišli i izvan Hrvatske ili u druge bolnice u Zagrebu, ne zato što su dobili bolje plaće nego su dobili bolje uvjete za rad i bolje međuljudske odnose. Ovo što se čeka i dozvoljava da Vinogradska pukne i da se doslovno raspadne je katastrofalna politika nečinjenja koja će dovesti do toga da će bolnica postati mjesto gdje se nitko ne želi liječiti”, zaključuje.