fbpx

Glasajte i sudjelujte u dalmatinskom političkom proljeću

Piše: Marko Vučetić

U mnogim općinama i gradovima, budući da u prvom krugu izbora nisu izabrani načelnici i gradonačelnici, održava se drugi krug izbora, a njega uvijek obilježava odmak od stvarnih lokalnih, komunalnih politika i obrušavanje, bez ikakvih skrupula, na političkog protivnika, i to na osobnoj razini.

Pokušava ga se, mnogim lažnim izjavama, prikazati kao nemoralnog, a sve u namjeri da se on prepusti samoobrambenom refleksu i krene na put brige o sebi umjesto da prezentira političku brigu prema svojim sugrađanima.

U ovome, naravno, prednjači HDZ, oni su, ipak, majstori laži, konstrukcija, beskrupuloznosti i ostrašćene želje da sačuvaju čvrsti nadzor nad općinama i gradovima, jer im to jamči nesmetani nastavak političke korupcije s financijskim posljedicama. Zato su i uspostavili feudalni model kontrole javnog života.

Tragedija je što su oni koji su na to pristali ostali bez autonomije osobnog ili privatnog života. Svi koji pripadaju HDZ-u, svi koji se nalaze u stanju zahvalnosti HDZ-u ili, na bilo koji način, ovise o ovoj stranci, ostali su bez slobode.

Takve se zadnjih dana naziva i govori što trebaju raditi, gdje trebaju biti, što trebaju govoriti i, konačno, kako trebaju glasati. Ovakav sustav kontrole nipošto ne odgovara demokraciji, on je svojstven feudalizmu i tiraniji.

Demokracija počiva na slobodnoj volji birača, a tiranija na kontroli i provođenju volje tiranina. Demokracija razvija društvo, tiranija ga guši.

Na lokalnim izborima se ne odlučuje o nekim teškim temama koje zalaze u područja ideologije i svjetonazora, riječ je doslovno o zbrinjavanju otpada, asfaltiranju ulica, izgradnji parkova, vrtića i škola, programima koji su namijenjeni raznim socijalno ugroženim skupinama itd. Lokalni izbori su, u osnovi, izbori skrbi ili brige o mjestu u kojem živimo.

Jasno je da tu čovjek ne može biti emocionalno hladan, jer mu je stalo u kojem smjeru će se razvijati mjesto u kojem živi, ali je, isto tako, jasno i da tu čovjek ne može biti agresivan i destruktivan.

No, kada je HDZ u pitanju, sasvim je jasno da oni moraju biti agresivni i destruktivni. Oni su, naime, predatori. Njima treba teritorij koji je njihov i njima trebaju bića nad kojima će se iživljavati, na čije živote će se, u doslovnom smislu, obrušiti.

Predatori provode feudalne politike, zato žele nadzor nad biračkim tijelom, zato ne dopuštaju slobode, zato divljaju. Drugačije jednostavno ne znaju i ne umiju.

Hrvatska se nalazi u tridesetogodišnjoj demokratskoj tranziciji. Nalazimo se pred otvorenim vratima demokracije, ali se ne usudimo kroz ta vrata proći. Demokracija je ta koja nas može osloboditi.

Nama treba inteligentni narator demokracije, onaj koji će motivirati uspavano građanstvo da se probudi i da shvati kako su oni, upravo zato što su se prepustili demokratskom drijemežu, omogućili političkim predatorima da se razmašu. Državu nije moguće stvoriti bez aktivnih građana, državu nije moguće bez aktivnih građana očuvati na životu.

Inteligentni narator demokracije je svatko tko čuva vlastitu demokratsku budnost, ali i vodi računa o tome da probudi one koji ga okružuju. Bez demokratske budnosti, nema ni demokratske države, a, samim time, ni demokratske prakse.

Naše općine i gradovi se demokratiziraju samo ako se mi demokratski budimo. U prvom krugu lokalnih izbora građani su, u mnogim našim mjestima, ali i čitavim područjima, pokazali da se bude.

To buđenje je najočitije u Dalmaciji, zato sam ga nazvao dalmatinskim političkim proljećem.

Do sada je bilo nezamislivo da Jaseničani ili Škabrnjani biraju ikog drugog osim HDZ-a, a birali su i izabrali. Do sada je bilo nezamislivo da u mom Zadru HDZ ostvari ovako loš rezultat, a ostvario ga je. Sve to što je do sada bilo nezamislivo dogodilo se i u Solinu, i u Splitu, i u Šibeniku…

U Dalmaciji se dogodilo pravo političko proljeće. Dalmacija je pokazala da je ponosna i da ne pristaje biti u rukama političkih predatora koji joj oduzimaju ponos i slobodu.

Zato je bitno u drugom krugu održati budnost, ali i probuditi one koji još drijemaju, kako bi se zadao konačni udarac političkim predatorima koji su unijeli kontrolu, neslobodu i korupciju u naše lokalne zajednice.

Zagrebački izbori su gotovo pa nacionalni izbori. Gradonačelnik Zagreba u svojim rukama ima moć izazivanja prijevremenih parlamentarnih izbora.

Nakon Milana Bandića, nakon izgrađene koruptivne mreže, onaj tko iskreno krene u demontiranje tog sustava, nužno će se susresti s tolikom razinom korupcije i mnogim akterima koji su provodili i podržavali korupciju, da je sasvim izvjesno da će doći do velikih političkih potresa.

Korupcija u Zagrebu nije moguća bez suglasnosti tzv. visoke politike. Zato nam i slijede tektonski poremećaji u sferi tzv. visoke politike.

U Dalmaciji, naprotiv, kreću tzv. male ili tople demokratske priče, ali i one nastaju na prostoru prekinute višedesetljetne političke korupcije koja je, primjerice, moj Zadar, pretvorila u stranačku utvrdu u kojoj se nekolicina obogatila, dok su mnogi osiromašeni.

Oni koji su se političkom korupcijom obogatili danas mobiliziraju birače i uspostavljaju kontrolu kako bi se i u budućnosti mogli bogatiti. Oni su predatori i tu nema pomoći.

Uzaludno je upozoravati na njih i razotkrivati ih, oni su takvi, drugačiji ne mogu biti.

Treba buditi one koji još spavaju, treba motivirati da na birališta izađu oni koji uvijek imaju jednu zamjeru koja ih sprječava da izađu na birališta i izaberu drugačije politike.

Politika nije svetačka, ali ni aristokratska djelatnost. Tu se ne traži nečija svetost i besprijekorni, savršeni život, tu se odlučuje o boljem javnom životu, a bolji javni život nastaje jedino ako se biraju političke opcije i kandidati koji su bolji od onih dosadašnjih.

Smisao politike je da uvijek dolazi ono bolje. Ne smijemo se zadržavati na postojećem, osobito ako to postojeće provodi predatorske politike.

Dalmacija je to shvatila u prvom krugu izbora, zato su politički predatori započeli s procesom mobilizacije biračkog tijela nad kojim imaju kontrolu, a na slobodnim građanima je da u drugom izbornom krugu dovrše dalmatinsko političko proljeće.

To je moguće jedino izlaskom na birališta, u demokratskom smislu, budnih građana.