fbpx

HDZ negira kršenje izborne šutnje, Botić upozorava na kršenje financiranja izborne kampanje i moguću utaju poreza

Marjana Botić obratila se medijima povodom odgovora GIP-a za kršenje izborne šutnje dijeljenjem primjeraka Zadarskog lista po poštanskim sandučićima.  Njezin dopis prenosimo u cijelosti.


Poštovanje,

nakon što odgovore na jučerašnji prigovor sa nadopunama u vezi osnovanih sumnji na kršenje financiranja izborne kampanje za gradonačelnika Zadra od strane stranke HDZ, moguće porezne utaje poreza na podijeljene primjerke Zadarskog lista i naravno kršenje izborne šutnje dobijem iz medija javno – ne preostaje ništa drugo nego javno upozoriti budući se rezultat očito jako naginje na stranu promjena kad se dosad vladajuća stranka koristi sa svim mogućim zloupotrebama.

Srdačno,
Marjana Botić

Poštovani,

nastavno na jučerašnji prigovor i dvije nadopune nakon dodatnih saznanja, prvenstveno onih koje sam saznala putem tiskare Zadarskog lista u Rijeci, kako se radi o najmanje 3 000 dodatno otisnutih primjeraka Zadarskog lista od 28. svibnja 2021., a koji je tijekom noći sa petka, 28. svibnja na subotu, 29.svibnja 2021. podijeljen po sandučićima i drugim javnim površinama kao promocija HDZ ovog kandidata Branka Dukića čija je fotografija i promo naslov zauzimala prvu stranicu novine – izražavam svoju zabrinutost neradom Gradskog izbornog povjerenstva budući sam dio odgovora iz nadopune saznale iz javnog medija na koji sam imala prigovor!?

Poveznica na odgovor na osnovi upita GIP Zadar:
https://www.zadarskilist.hr/clanci/30052021/zadarski-list-se-podaje-regularno-prozivke-marjane-botic-su-bez-osnova

Napominjem kako mi je nevjerojatno što GIP nije upozorio stranke na koji se prigovor odnosio da do rješavanja prigovora ne bi smjeli javno napadati osobu koja je izvršila svoju građansku dužnost i upozorila na određene nepravilnosti (koje se samo množe).

U nastavku stoga još jednom prosljeđujem mail upućen u večernjim satima 29. svibnja 2021. sa pitanjima u vezi prigovora, a sad doista tražim izravne odgovore iz GIP Zadar prije nego obavijestim Poreznu upravu, MUP i Inspektorat budući iz javnog odgovora Zadarskog lista proizlazi da je podijeljenih 3000 primjeraka prodano na citiram Zadarski list iz teksta na gornjem linku:
„Vezano za vaš zahtjev za očitovanjem na prijavu Marjane Botić izjavljujemo da se naša novina regularno prodaje preko ugovornih partnera s kojima imamo sklopljene ugovore, kojima su uređeni odnosi te način i cijena prodaje novina. Prodaja jednog broja za nikoga nije ograničena i svatko može kupiti novine u neograničenom broju.

Kako vidimo pritužba se odnosi na broj koji je u prodaji bio u petak 28.05.2021. godine i u kojem je izišao intervju s gosp. Brankom Dukićem. Ukoliko je netko taj dan odlučio kupiti naše novine i za svoje susjede, nije radio ništa protuzakonito.” kraj citata

Molim da mi se za minimalno 3000 dodatnih komada za koje sad iz svih područja grada Zadra imamo snimke i svjedočanstva o tolikom, ako ne i većem broju besplatnih primjeraka dostupnih na javnim površinama da GIP dobije račune iz regularnih prodajnih mjesta Zadarskog lista, gdje su ti susjedi(???!!!) kupovali veće količine primjeraka Zadarskog lista što se lako može uočiti i izlučiti iz inače uobičajeno mizerne prodaje tog lista koja koliko smo upoznati preko predstavničkih tijela u kojima smo zastupnici sugrađana, dosiže do 700 primjeraka dnevno.

Da se ne zavaravamo, osim vrlo ružnih objeda o meni osobno u tekstu javnog odgovra na prigovor i ovo sasusjedima smatram u najmanju ruku glupošću budući je potpuno jasno da su primjerci tiskani i predani u sklopu kampanje HDZa za njihovog kandidata za gradonačelnika i naravno kako ćemo bez obzira koji rezultat bio (a čim se HDZ ovoliko potrudio pritisnuti sve svoje snage, pa i Zadarski list koji i inače funkcionira kao njihovo glasilo, sve sam više uvjerena kako će se u Zadru dogoditi velika promjena!) – uglavnom imam snažnu podršku svih aktera dosadašnje oporbe, posebno vrlo izglednog budućeg gradonačelnika grada Zadra dr.sc. Marka Vučetića, kako se ovako protuzakonito reklamiranje, zloupotrebe položaja i nažalost nerad lokalnog izbornog povjerenstva u Zadru više nikada ne smiju događati!

U očekivanju Vašeg odgovora na činjenicu što o svom prigovoru saznajem iz medija i očekivanju dokumentiranih odgovora Gradskog izbornog povjerenstva o izuzetim računima i drugim za prigovore o Zadarskom listu vezanih pitanja, a ne samo da mi se kaže kako stranka HDZ u strahu od odgovornosti negira izbornu šutnju ali ni riječ o drugim navodima iz prigovora već se naši sugrađani doslovno vrijeđaju konstrukcijama kako su eto, podijeljene primjerke kupovali susjedi?!

To je ispod svake razine i stoga iz Državnog izbornog povjerenstva, molim vas osigurajte uvjete neka se Gradsko izborno povjerenstvo u Zadru prestane šaliti sa izborima i sa inteligencijom građanki i građana grada Zadra, te dostavi ozbiljne dokumentirane nalaze po upućenim i dokumentiranim prigovorima.

Unaprijed se zahvaljujem na kontroli rada GIP Zadar i osiguravanju primjerene i pravodobne komunikacije sa osobama koje su uputile prigvore!

S poštovanjem,

Marjana Botić


Šalje: GIP Zadar
Poslano: 29. svibnja 2021. 20:18
Prima: marjanasesaljabotic@gmail.com <marjanasesaljabotic@gmail.com>
Predmet: Odgovor

Poštovani,

obavještavamo Vas da smo, postupajući po Vašoj prijavi, zaprimili očitovanje Hrvatske demokratske zajednice koja negira sve navode iz Vaše prijave koje bi se odnosile na kršenje izborne šutnje.

Obavještavamo Vas da sukladno odredbi čl. 134. Zakona o lokalnim izborima, nadležna povjerenstva, pa tako i Gradsko izborno povjerenstvo Grada Zadra nije ovlašteno niti nadležno za izricanje bilo kakvih sankcija u vezi kršenja izborne šutnje, već je to sud u prekršajnom postupku.

Gradsko izborno povjerenstvo Grada Zadra