fbpx

HDZ-ovo NEISPUNJENO PREDIZBORNO OBEĆANJE: 200.000 covid-dodataka nije isplaćeno

Vlada Andreja Plenkovića obećala je isplatiti covid-dodatak 850 tisuća umirovljenika. Isplata još nije gotova, a gdje je zapelo portal Index je saznao od Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO).

Sve je počelo početkom travnja velikom najavom u saboru.

“Razgovaramo sa strankama umirovljenika. Svjesni teškog položaja naših najstarijih sugrađana, ministar Aladrović će, u dogovoru sa mnom i ministrom financija, iznaći sredstva za covid-dodatak, osobito onima koji imaju najniže mirovine, i on će biti isplaćen u sljedećih nekoliko tjedana”, rekao je premijer Andrej Plenković odgovarajući na pitanje opozicije na aktualnom satu.

Covid-dodatak bi trebalo dobiti oko 850 tisuća umirovljenika

Samo nekoliko dana kasnije s predstavnicima umirovljenika dogovoren je covid-dodatak, koji će obuhvatiti oko 850.000 umirovljenika. Isplata je najavljena za kraj travnja ili početak svibnja, taman pred lokalne izbore.

“U ovim proračunskim okolnostima napravili smo ono što maksimalno možemo i nadamo se da će jednokratna isplata ipak pomoći našim umirovljenicima da donekle riješe neke svoje situacije koje su im na dnevnom redu”, rekao je Plenković nakon sastanka s umirovljeničkim udrugama na kojem je dogovoren covid-dodatak.

Jednokratno novčano primanje isplatit će se radi ublažavanja posljedica uzrokovanih epidemijom covida-19, objasnio je premijer. Dodatak će se isplaćivati u nekoliko kategorija, najavio je Plenković, a na njega će se potrošiti oko 600 milijuna kuna.

Najviši covid-dodatak dobit će umirovljenici s najnižim mirovinama, tako da će se onima kojima je iznos ukupnog mirovinskog primanja do 1500 kuna isplatiti jednokratno novčano primanje u iznosu od 1200 kuna. Onima kojima je iznos mirovine između 1500 i 2000 kuna isplatit će se 900 kuna. Oni koji imaju primanja u rasponu od 2000 do 3000 kuna dobit će 600 kuna, a onima s mirovinom od 3000 do 4000 kuna isplatit će se 400 kuna.

Plenković: Ovo je odgovoran potez vlade, nema veze s izborima

Plenković je pritom naglasio da to jednokratno novčano primanje nije oporezivo, ne može biti predmet ovrhe i neće se uračunavati u prihodovni cenzus za oslobođenje od plaćanja premije dopunskog zdravstvenog osiguranja.

Plenković je bio uvrijeđen sugestijom da se novac umirovljenicima isplaćuje zbog nadolazećih lokalnih izbora.

“Po toj logici je vlada onda kupovala naklonost 680.000 radnika zadnjih godinu dana, oni su dobivali mjesečno 4000 kuna. Onda smo kupovali naklonost 120.000 poslodavaca. Po tome bismo na izborima dobivali 80 posto. Ovo je odgovoran potez vlade”, kazao je novinarima premijer sredinom travnja. No, samo nekoliko dana kasnije se HDZ u kampanji za lokalne izbore hvalio činjenicom da vlada novčano pomaže umirovljenicima.

Bilo kako bilo, isplata dodatka krenula je prije izbora, no čini se da nisu svi dobili obećani novac. Indexu se javila čitateljica koja kaže da dodatak nije dobila, a kada je zvala HZMO, rekli su joj da mora doći ispuniti neke papire i da je “došlo do pogreške”.

No, pitanje je koliko umirovljenika može doći do nekog ureda HZMO-a, pa nas je zanimalo kako stoji situacija u vezi isplate covid-dodatka.

HZMO: U prvoj isplati covid-dodatak dobio 652.341 korisnik mirovine ostvarene u Republici Hrvatskoj

Postavili smo nekoliko pitanja HZMO-u. Za početak, koliko je umirovljenika dosad dobilo covid-dodatak? Koliko umirovljenika ima pravo na covid-dodatak?

“Odluka Vlade Republike Hrvatske o isplati jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine radi ublažavanja posljedica uzrokovanih epidemijom bolesti COVID-19 (NN 39/21) stupila je na snagu 15. travnja 2021. Ovom Odlukom o isplati uređena je isplata jednokratnog novčanog primanja (COVID-19 dodatak) korisnicima mirovine ostvarene u Republici Hrvatskoj u obveznom mirovinskom osiguranju koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj”, kažu iz HZMO-a.

COVID-19 dodatak isplaćen je u skladu s Odlukom korisnicima mirovine iz obveznog mirovinskog osiguranja koji su zatečeni u isplati mirovine za mjesec ožujak, pod uvjetom da im ukupno mjesečno primanje ne prelazi iznos od 4000,00 kn, da nisu zaposleni i da ne obavljaju djelatnost na temelju koje postoji obveza osiguranja, poručuju iz mirovinskog zavoda.

“U prvoj isplati, 30. travnja, COVID-19 dodatak dobio 652 341 korisnik mirovine ostvarene u Republici Hrvatskoj u obveznom mirovinskom osiguranju, koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj. Druga isplata predviđena je u srpnju 2021. korisnicima mirovina koji uz mirovinu ostvarenu u RH primaju i inozemnu mirovinu ili su navršili mirovinski staž u inozemstvu, a nisu ostvarili pravo na mirovinu u inozemstvu.”

Problem s korisnicima inozemnih mirovina

“S obzirom na to da ne raspolažemo podatcima o visini inozemnih mirovina, ukupan broj korisnika koji će primiti jednokratno novčano primanje u drugoj isplati u ovom trenutku ne možemo potvrditi”, objašnjavaju iz HZMO-a.

Kakva je to pogreška rezultirala time da neki umirovljenici ne dobiju covid-dodatak?

“Nije bilo pogreške koja bi rezultirala time da neki umirovljenici ne dobiju COVID-19 dodatak”, kažu u HZMO-u.

Tvrde da će se korisnicima kojima su postupci ostvarivanja prava na mirovinu u tijeku, a priznato im je pravo na isplatu mirovine na dan 31. ožujka 2021. ili ranije te su zatečeni u isplati na dan 15. lipnja, jednokratno novčano primanje isplatiti u mjesecu srpnju.

“Korisnici mirovine kojima se uz mirovinu ostvarenu u Republici Hrvatskoj isplaćuje i mirovina iz država s kojima Republika Hrvatska ima sklopljen međunarodni ugovor o socijalnom osiguranju ili koje primjenjuju uredbe Europske unije o koordinaciji sustava socijalne sigurnosti, trebaju Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje, najkasnije do 30. lipnja 2021., dostaviti dokaz o neto iznosu inozemne mirovine za ožujak 2021.” navode iz HZMO-a.

Potrebni dodatni papiri da bi se ostvarilo pravo na covid-dodatak

Dokaz može biti: potvrda banke iz koje se vidi iznos mirovine koji je uplatio inozemni nositelj za ožujak 2021., izvadak iz bankovnog računa iz kojeg se vidi iznos mirovine koji je uplatio inozemni nositelj za ožujak 2021. ili potvrda inozemnog nositelja o visini mirovine isplaćene za ožujak 2021. u neto iznosu.

Svi korisnici koji ne primaju inozemnu mirovinu, a ostvarili su staž u inozemstvu, također trebaju HZMO-u dostaviti izjavu (popunjena i potpisana Tiskanica zahtjeva ili online obrazac) da nisu korisnici inozemne mirovine, kako bi im se covid-19 dodatak isplatio u srpnju 2021. godine, uz uvjet da su ispunjeni uvjeti propisani Odlukom.

Tiskanica za dostavu podataka o visini inozemne mirovine dostupna je na web-stranici HZMO-a, u svim područnim ustrojstvenim jedinicama HZMO-a ili u prodavaonicama Narodnih novina. Na web-stranici dostupan je i online obrazac kojim korisnici također, na jednostavan način, HZMO-u mogu dostaviti podatak o visini inozemne mirovine ili dati izjavu da ne primaju inozemnu mirovinu.

“Ako korisnici mirovina kojima nije isplaćeno jednokratno novčano primanje smatraju da im ono pripada, mogu se javiti nadležnoj područnoj službi/uredu HZMO-a prema mjestu prebivališta, gdje su dostupni zahtjevi za isplatu jednokratnog novčanog primanja po kojem će se postupiti ako korisnik udovoljava uvjetima za isplatu jednokratnog novčanog primanja”, napominju.

Još 200 tisuća umirovljenika čeka svoje covid-dodatke

Kasni li isplata covid-dodatka, zanimalo nas je.

“Isplata COVID-19 dodatka ne kasni, već je izvršena u skladu s Odlukom u mjesecu travnju, a sljedeća isplata će biti, u skladu s Odlukom, u mjesecu srpnju”, poručuju iz HZMO-a.

Kada se može očekivati da će svi koji imaju pravo na covid-dodatak njega i dobiti, pitali smo za kraj HZMO.

“Korisnici kojima COVID-19 dodatak nije isplaćen u travnju, bit će obuhvaćeni drugom isplatom u srpnju, ako ispunjavaju uvjete propisane Odlukom”, odgovorili su.

Predviđeno je da će covid-dodatak dobiti oko 850 tisuća umirovljenika, a, prema podacima koje je Index dobio od HZMO-a, dosad je isplaćeno oko 650 tisuća dodataka. To znači da ima još oko 200 tisuća umirovljenika koji još nisu dobili obećani iznos, a da bi ga dobili u srpnju, čini se da će se morati dodatno pozabaviti papirologijom.