fbpx

HDZ u prvom krugu dobio manje županija nego ikad

“Još smo jednom pokazali da smo najjača politička snaga u Hrvatskoj”, kazao je sinoć rutinski, bez oduševljenja, Andrej Plenković u prvoj izjavi nakon objave rezultata lokalnih izbora. Premijer je, sasvim očekivano, bio u pravu – HDZ je, kao i svaki put dosad, osvojio najviše jedinica lokalne samouprave, od županija do općina.

Koliko je ta pobjeda bila izvjesna pokazat će i činjenica da je HDZ pobijedio u čak osam posto jedinica lokalne samouprave – prije izbora, jer su njihovi kandidati bili jedini na biračkim listićima. Međutim, koliko je ona potencijalno i gorka, u čekanju cijelog niza raspleta u drugom krugu, pokazuje brza usporedba HDZ-ovih dosadašnjih pobjeda po županijama.

Sanader i Karamarko su bili bolji

Od 2009. godine, otkad se čelnici lokalne samouprave biraju direktno, HDZ nikad nije imao manje pobjeda u prvom krugu. Još gore, trend je, otkako je stranku preuzeo Andrej Plenković, ozbiljno silazan.

Prije dvanaest godina tako je HDZ Ive Sanadera je s partnerima pobijedio već u prvom krugu u sedam županija, a vodili su u njih još šest. Četiri godine kasnije, stranka koju je vodio Tomislav Karamarko je (s partnerima koje su podržavali) imala opet sedam županija osvojenih u prvom krugu, a još u pet su bili u vodstvu.

Zabrinjavajući trend

Prvi lokalni izbori za Andreja Plenkovića bili su oni 2017. godine. Tad su HDZ i partneri u prvom krugu pobijedili u šest županija, a u njih još sedam su bili vodeći. Sinoć se, međutim, slika dodatno promijenila – HDZ je pobijedio u prvom krugu u samo četiri županije (u Slavoniji), dok je vodeći u njih još osam.

Dakle, od stranke koja je pobjeđivala u sedam hrvatskih županija već u prvom krugu, HDZ se spustio na samo četiri uvjerljive pobjede. Taj trend svakako ne može biti ohrabrujući za najjaču stranku u zemlji, koja će za ozbiljnije bojanje karte Hrvatske u plavo morati, ne bez zebnje, sačekati drugi krug izbora, 30. svibnja.