fbpx

IZBORI 2021.: Test narodne inteligencije i cjepivo protiv korupcije i lopova

Evo danas, 16. svibnja 2021. godine, točno u 7 sati, otvorena su birališta u Hrvatskoj. Nas 3.660.054 zemljaka u državi Hrvatskoj, nas toliko građana upisanih u registar birača, može pokušati birati vlast u svojem gradu, selu i županiji, te ubaciti svoj listić od 7 do 19 sati na 6.572 biračka mjesta u državi.

Mi, hrvatski građani, možemo i imamo opet mogućnost kreirati lokalnu vlast, no to, kao i uvijek, ovisi o broju nas koji ćemo izaći iz kuće i savjesno glasati, te pokušati, mudrim ili manje mudrim odabirom, sudjelovati u kreiranju moguće bolje sadašnjosti i budućnosti nas, naše djece, unuka, prijatelja, svih bližnjih i daljnjih.

Brigade poslušnika

Druga opcija je ostati kod kuće, roštiljati, ili otići na izlet i govoriti kako vas se izbori ne tiču, kako su ‘svi oni isti’ i kako je ‘svejedno ko je na vlasti’, a onda sljedećih četiri, osam i dvanaest godina bijesniti jer ste ostali bez posla, jer uhljebi žive dobro, političari kradu, vaša djeca su odselila i Njemačku i tome slično. Ta opcija uključuje i dopuštenje brigadama stranačkih poslušnika da nam kreiraju vlast – jer oni obavezno izlaze na biralište i pečate nam sudbinu.

Zasad je izvjesno kako će najmanje 576 načelnika i još toliko njihovih zamjenika načelnika, gradonačelnika i župana sljedeće 4 godine imati lijepu i natprosječnu plaću i brojne beneficije o kojima većina nas nema pojma. No postoji mogućnost da značajan broj njih usput i pošteno, pametno i marljivo radi za dobrobit svojeg grada i sela, a onda i svih nas.

To opet ovisi o nama, odnosno o izlaznosti na izbore koja je kod nas još uvijek kritično i beznadno niska, a u najrazvijenijim državama iznosi i do 90 posto, o čemu smo jednom pisali u tekstu o prazniku demokracije ili prazniku uhljeba.

To da se izbori uspoređuju s testom narodne inteligencije i nije neko novo otkriće: o tome smo pisali i mi, a tako ih shvaćaju i drugdje u svijetu. Na žalost, s obzirom na protekla desteljeća i vlasti koje vladaju po Hrvatskoj, pokazalo se kako je kvocijent narodne inteligencije u nas izuzetno nizak, a ovdje iz pristojnosti i domoljubnog osjećaja ipak nećemo spominjati kao psiholozi i psihijatri nazivaju osobe sa skromnom inteligencijom.

Neka Hrvatska ne završi na respiratoru

Drukčije se ne može objasniti zbog čega se desetljećima iznova nerijetko biraju političke partije i osobe koje su se zbog svoje kriminalne prirode, neobrazovanosti i nesposobnosti dokazale u lopovluku, korupciji, otimanju i privatiziranju javnih dobara i općem štetočinstvu, rastakanju društva, ekonomije, obrazovnog i zdravstvenog sustava.

Ovo je sigurno: za to su odgovorni oni koji ih biraju, jednako kao i oni koji ne izlaze na izbore. Pa je to onda test narodne inteligencije.

Na koncu, poslužimo se pandemijskim rječnikom, ovi izbori su i svojevrsno cjepivo protiv korupcije i nabrojanih bolesti društva, uzrokovanih lošim vlastima. Ako se cijepimo i odemo na izbore, veće su nam šanse da nam lijepa Hrvatska ne bude hospitalizirana, ne završi na respiratoru (na kojem možda već jest), te da ostane živa i zdrava i poživi u zdravlju i blagostanju.

Cijepite se.

To jest: izađite na izbore.

Goran Šimac