fbpx

IZBORNA ŠUTNJA: Što se ne smije i kakve su kazne

Iz Državnog izbornog povjerenstva priopćenjem su podsjetili na obvezu poštivanja izborne šutnje. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.


“Zakonom o lokalnim izborima („Narodne novine,“ broj 144/12, 121/16, 98/19, 42/20, 144/20 i 37/21, dalje: Zakon) člankom 35. stavkom 3. propisano je da izborna šutnja počinje protekom izborne promidžbe, a završava na dan održavanja izbora u devetnaest sati.

U skladu s navedenom odredbom Zakona, izborna šutnja na lokalnim izborima koji će se održati u nedjelju, 16. svibnja 2021., počinje u subotu, 15. svibnja 2021. u 00,00 sati, a završava u nedjelju, 16. svibnja 2021. u 19,00 sati.

Za vrijeme izborne šutnje zabranjeno je javno predstavljanje i obrazlaganje izbornih programa sudionika biračima, nagovaranje birača da glasuju za određenu kandidacijsku listu ili kandidata, objavljivanje procjena izbornih rezultata kao i objavljivanje prethodnih, neslužbenih rezultata izbora, izjava i intervjua sudionika izborne promidžbe te navođenje njihovih izjava ili pisanih djela (članak 35. stavak 3. Zakona).

Državno izborno povjerenstvo poziva sudionike lokalnih izbora te druge fizičke i pravne osobe da se u vremenu izborne šutnje suzdrže od: – iznošenja i obrazlaganja izbornih programa, – objavljivanja promidžbenih poruka i fotografija kandidata u medijima, – postavljanja novih promidžbenih plakata ili letaka, – pozivanja na glasovanje za pojedine izborne sudionike, – upućivanja telefonskih poziva, SMS poruka ili elektroničke pošte biračima, – postavljanja novih promidžbenih sadržaja poput statusa, video clipova, slika ili komentara na društvenim mrežama, kao što su Facebook, Twitter i ostale, a koji se izravno objavljuju na naslovnicama kao novosti ili na privatnim profilima povezanih privatnih korisnika društvenih mreža, – kao i bilo kojih drugih aktivnosti koje bi predstavljale izbornu promidžbu.

Državno izborno povjerenstvo poziva medije i medijske nakladnike da se u vremenu izborne šutnje suzdrže od objavljivanja fotografija, izjava, intervjua, navođenja izjava ili pisanih djela svih izbornih sudionika bez obzira radi li se o temi koja je izravno vezana uz izbornu promidžbu ili o bilo kojoj drugoj temi te da uklone iz svojih programskih sadržaja sve 2 što predstavlja izbornu promidžbu, kao što su primjerice reklame, linkovi i slikovni linkovioglasi („banneri“) na portalima koji vode na mrežne stranice izbornih sudionika. Člankom 134. stavcima 2., 3., 4. i 5. Zakona propisano je da će se za prekršajpovredu izborne šutnje kazniti novčanom kaznom: – od 3.000,00 kuna fizička osoba, – od 10.000,00 do 30.000,00 kuna kandidat na izborima, – od 100.000,00 do 500.000,00 kuna pravna osoba, – od 10.000,00 do 30.000,00 kuna odgovorna osoba u pravnoj osobi.

Povrede izborne šutnje prijavljuju se općinskim, gradskim i županijskim izbornim povjerenstvima te Izbornom povjerenstvu Grada Zagreba čiji su kontakt podaci (Izborna povjerenstva | Lokalni izbori 2021.) objavljeni na mrežnoj stranici Državnog izbornog povjerenstva.