fbpx

LUKAŠENKU SE TRESU GAĆE! Zaprijetio mu Andrej Plenković

– Osuđujemo nedopustiv potez vlasti Bjelorusije i zahtijevamo međunarodnu istragu – poručio je hrvatski premijer Andrej Plenković po dolasku na dvodnevni sastanak Europskog vijeća u Bruxelles.

Otmica Ryanairova zrakoplova s ciljem uhićenja bjeloruskog novinara odmah se pretvorila u gotovo najvažniju temu tog summita, na kojem se raspravlja i o klimi, COVID potvrdama te o odgovoru Unije na agresivno ponašanje Rusije, koje je u fokus lidera došlo i zbog nedavnog razotkrivanja sabotaže ruskih agenata u Češkoj.

Čelnici država članica Europske unije razmatraju na sinoć započetom summitu u Bruxellesu sankcije protiv Bjelorusije nakon što je ta zemlja u nedjelju izazvala incident koji europski lideri otvoreno nazivaju “otmicom” civilnog zrakoplova, “državnim aviopiratstvom” i “državno sponzoriranim terorističkim činom”.

Razmatra se zatvaranje bjeloruskog zračnog prostora za sve međunarodne aviolinije, zabrana slijetanja bjeloruske Belavije u europske zračne luke, i traži se bezuvjetno puštanje na slobodu oporbenog blogera i novinara Romana Protaseviča, koji je uhićen i zadržan u Minsku nakon otmice Ryanairova zrakoplova na liniji Atena – Vilnius, tijekom preleta preko Bjelorusije.

Europska unija već je uvela sankcije protiv 60-ak dužnosnika u Bjelorusiji, uključujući i predsjednika Lukašenka i njegova sina Viktora, sve zbog krađe na izborima i gušenja prosvjeda građana nakon njih. Tako da nije sasvim jasno kakve bi strože sankcije u povodu ovog slučaja mogle na kraju biti usuglašene.