fbpx

Opća sjednica Vrhovnog suda nije podržala nikoga od petero kandidata: Zlata Đurđević dobila jedan glas, ostali niti jedan!

Opća sjednica Vrhovnog suda nije dala pozitivno mišljenje ni za jednog od petero kandidata koji su se prijavili na javni poziv Državnog sudbenog vijeća (DSV).

Kandidatkinja predsjednika Zorana Milanovića za koju je unaprijed najavio da će ju predložiti Saboru za imenovanje, Zlata Đurđević, jedina je dobila jedan glas svih sudaca koji čine Opću sjednicu Vrhovnog suda, a ostali ni jedan.

„Opća sjednica nije dala pozitivno mišljenje niti za jednog kandidata. Kandidati dr. sc. Lana Peto Kujundžić, mag. iur. Snježana Rizvan, dr. sc. Šime Savić i mr. sc. Boris Vuković nisu dobili niti jedan glas. Kandidatkinja prof. dr. sc. Zlata Đurđević dobila je jedan glas”, priopćio je u utorak Vrhovni sud.

Navode da je na sjednici u utorak bilo 33 od ukupno 35 sudaca svih odjela Vrhovnog suda.

„Na sjednici su razmotreni programi i životopisi kandidata. Potom se pristupilo tajnom glasanju o mišljenju za kandidate”, stoji u priopćenju.

Ranije je najavljeno da će Sabor će o prijedlogu predsjednika republike za čelnu osobu Vrhovnog suda raspravljati nakon lokalnih izbora. Zakon propisuje da o predsjednikovu prijedlogu neobvezujeće mišljenje treba dati i Opća sjednica Vrhovnog suda koju čine svi suci tog suda te saborski Odbor za pravosuđe.

Novi javni poziv zaključen 6. svibnja DSV je raspisalo 31. ožujka, nakon što je Milanović izvijestio to tijelo da neće predložiti ni jednog od prijavljenih kandidata s ranijeg natječaja.

Ustrajući da je predlaganje kandidata njegovo ustavno pravo Milanović je Saboru za predsjednicu Vrhovnog suda unatoč prvom javnom pozivu već u ožujku predložio Zlatu Đurđević, no predsjednik Sabora Gordan Jandroković taj je prijedlog odbio uvrstiti u saborsku proceduru kao nezakonit.

Ustavni sud potom je zaključio da predsjednik može predložiti samo kandidata koji je prošao javni poziv DSV-a, a tvrdili su i da se time ne ograničava ustavno pravo da predsjednik države predlaže, a Hrvatski sabor bira predsjednika Vrhovnog suda.

Premijer Andrej Plenković kasnije je prokomentirao da je Đurđević, iako je profesorica kaznenog procesnog prava, pristala biti dio protuzakonite procedure te da ne može voditi najviše pravosudno tijelo. Prema najavama u Saboru je ne bi podržali ni zastupnici desnice iz oporbenih redova.

Aktualnom predsjedniku Vrhovnog suda Đuri Sessi mandat istječe u srpnju, a ukoliko Sabor do tada ne izabere novog čelnika najvišeg suda tu dužnost privremeno će obnašati zamjenik predsjednika Vrhovnog suda Marin Mrčela.

HINA