fbpx

OREŠKOVIĆ: HDZ ne bi smjela biti politička stranka koja vlada ovom zemljom

“Sve sijede koje imam rezultat su sudskih odluka s kojima se nisam slagala”, rekla je među ostalim, gostujući na N1 televiziji, Dalija Orešković, saborska zastupniva stranke Centar.

“Tu je niz odluka, pa i Vrhovnog i Ustavnog suda… No ne smijemo tretirati cijelo pravosuđe kao HDZ-ovo, niti sve suce gledati kao nekompetentne i nemoralne. To šteti svim građaninma koji imaju parnicu pred bilo kojim od 1710 sudaca u zemlji.

Već sam kritizirala aktualnog predsjednika Vrhovnog suda, smatram da nije bio oličenje te funkcije kakvo je trebao biti. On nije bio dobar odabir za tu funkciju, no njegovo djelo i lik ne mogu se izjednačiti sa Vrhovnim sudom, a posebno ne s čitavim pravosuđem”, rekla je Orešković za N1.

Dodala je kako misli da se u javnosti koristio rječnik neprimjeren javnom prostoru, kada se suce opisivalo kao nemoralnu kastu i koji živi na teret građana.

“Sudački posao je težak, a među njima je i Radovan Dobrović – vjerujem da će se oni s kreditom u švicarcima sjetiti njegove odgovornosti. No tu je i čitav niz drugih, dobrih sudaca, a mnogi su frustrirani time kako ih se predstavlja u javnosti. Svakako, niti jedan sudac ne bi smio biti kvaran i na pravosuđu je odgovornost da ih prepozna”, rekla je Orešković.

Koja je prava slika hrvatskog pravosuđa prava, Dobrović ili trojica sudaca u Osijeku osumnjičenih za korupciju?

“Obje, ali se ova loša ne sankcionira dovoljno brzo i efikasno. To je taj unutarnji sustav kočnica, ravnoteže i kontrole koji ne radi kako treba”, rekla je.

Šef županijskog suda u Osijeku, Zvonko Vrban, traži da mu Telegram isplati 100.000 eura odštete jer su mu, tvrdi, tekstovi narušili čast i ugled.

“Takvi suci bacaju ljagu na pravosuđe”, rekla je Orešković.

Naglasila je kako je potrebno duboko reformirati rad DSV-a, maknuti dva saborska zastupnika koji tamo sjede, provoditi provjeru imovinskih kartica…

Kazala je kako se o odlučivanju Vrhovnog suda o presudi kojom je HDZ osuđen za kriminal manipulira u javnosti.

“Time se manipulira u javnom prostoru. Predsjednik Vrhovnog suda neće biti ta osoba koja će donijeti tu odluku. Tu će odluku donijeti neko vijeće, a on ne bi trebao biti član tog vijeća.

Dobro je što postoji svijest da je HDZ, stranka koja je osuđena za korupciju. HDZ ne bi smjela biti politička stranka koja vlada ovom zemljom”, rekla je Orešković.