fbpx

PLENKOVIĆ ČESTITAO DAN EUROPE On i njegovi uspješno su od Hrvatske stvorili Kosovo EU-a

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je u nedjelju čestitku u povodu Dana Europe u kojoj je pozvao hrvatske građane da nastave raditi na Europi mira, socijalne pravednosti i gospodarskog razvoja.

No, za razliku od Plenkovića i njegovih jataka, hrvatski građani imaju malo razloga za slavlje. Od 1990-te do danas, političari su od zemlje ‘uspješno’ stvorili Kosovo Europske unije. Ekonomski zaostalu državu autoritarne vlasti, punu nepotizma i korupcije koju su odavno prestigle sve bivše države tzv. Istočnog bloka.

Uvelike to podsjeća na situaciju u bivšoj Jugoslaviji.

Još se i generacija na svijet pristigla 80-ih godina prošlog stoljeća sjeća popularne teze u bivšoj državi o bogatim sjevernim članicama (da, zaista je postojalo vrijeme kada su Hrvatska i Slovenija bile nečiji bogati sjever) koje nepravedno moraju financirati zaostalije dijelove Jugoslavije. Pritom se, dakako, isticala autonomna pokrajina Kosovo, jedan od najsiromašnijih zakutaka nekoć zajedničke države, koja je figurirala kao financijska rupa bez dna, zahvaljujući čemu se među argumentima za nezavisnost našla i krilatica ‘hrvatska lisnica u hrvatskom džepu’, premda je riječ o uobičajenom folkloru svake zajednice, neovisno o njenoj veličini i bogatstvu.

U neugodnom obratu sudbine, Hrvatska se sada nalazi u vrlo sličnoj poziciji. Ekonomski lomljiva, politički nevažna, smještena na margini i praktički potpuno ovisna o tuđim novcima, nekoć bogata sjeverna republika postala je siromašna južna članica. Bez sredstava iz europske blagajne, Hrvatska, po svemu sudeći više nije u stanju financirati nijedan ozbiljniji javni projekt, ako je suditi po dobivenim odgovorima, a jedno od glavnih mjerila uspješnosti svake vlade sada je količina izborenog europskog novca i stopa njegove iskorištenosti.

Ono što je u SFRJ bilo Kosovo, danas je u EU – Hrvatska. Premda je po količini korupcije i kriminala prestigla nekadašnje Kosovo.

Pa onda neka nam je sretan Dan Europe. U koju će uskoro odmagliti Plenković kad završi posao ovdje.