fbpx

PLENKOVIĆ SI KUPIO MJESTO U BRISELU! Francuzi nama prodali avione, a Srbiji protuzračnu obranu

Hrvatska je Vlada odlučila kupiti 12 francuskih borbenih aviona F3R Rafale, doznao je neslužbeno Jutarnji list iz dobro obaviještenih izvora.

Ista je ta Francuska svom dugogodišnjem partneru Srbiji 2019. godine prodala sustav protuzračne obrane ‘Mistral 3’ i to prilikom posjeta predsjednika Marcona Srbiji, pisao je tada portal Obrana i Sigurnost.

Marcon je Plenkoviću prodao 12 aviona Rafale, a Srbiji 18 jedinica PZO-a i ukupno 50 raketa.

S obzirom na to, postavlja se pitanje, što je to Plenković zapravo kupio od Marcona?

Dobro upućeni kažu – lukrativno mjesto u Bruxelleskoj birokraciji jednom kad mu završi politička karijera u Hrvatskoj.

– Na veze Andreja Plenkovića i Emannuela Macrona, u kontekstu tobožnje europske pomoći zbog koronakrize i milijardi koje bi trebale doći u Hrvatsku, već smo upozoravali, no sada valja postaviti pitanje – jesu li oni koji vode državu svjesni da dugoročno uništavaju hrvatsko savezništvo sa Sjedinjenim Državama, zbog usko političkih, a moguće i osobnih interesa? Iako se trenutačni premijer voli hvaliti sjajnim diplomatskim vještinama i ovaj je put uspio dokazati da one, ili ne postoje, ili su u službi Bruxellesa i Pariza, a nikako ne hrvatskih nacionalnih interesa, komentirali su u Domovinskom pokretu.

Vojni analitičar Robert Barić, s Fakulteta političkih znanosti, smatra da je bilo bolje kupiti avoone od SAD-a.

– Odabir francuske ponude obrazlaže se jačanjem vojne industrije u Europi, te time da će Francuska pomoći Hrvatskoj lobiranjem u nekim programima, no geostrateški je prednost na američkoj ponudi. Radi se o tome tko može Hrvatskoj pružiti veću potporu u djelovanju u regiji. Ima naznaka i da Bidenova administracija priprema veliki program najmodernije vojne opreme po vrlo povoljnim uvjetima i zbog toga bi bilo nužno sačekati vidjeti što se tu događa, rekao je Robert Barić za N1.

Ni MIG-ove nismo koristili, što će nam (pre)skupi Rafali?

O svemu se oglasio i pilot Selak.

– Rafale je svakako vrhunski avion. No, najlakše je kupiti avion. Ako imaš novca, nema problema. Ali treba uspostaviti sustav. Što mi imamo od infrastrukture? Avion poput Rafalea traži uvijete održavanja; hangare, armirano betonska skloništa, servisne pogone…Mi to nemamo. Najgore je da nabavite tako skupi avion i onda na njemu uspotavljate svoj sustav održavanja zrakoplova. Ja sam predlagao da mi s našim saveznicima iz NATO-a, dok ne uspostavimo sustav u recimo narednih 10-ak godina, uzmemo na leasing jeftinije zrakoplove a onda kupimo skuplje i suvremenije zrakoplove. Sada ćemo davati ogroman novac jer ćemo tijekom cijelog perioda morati slati naše pilote na školovanje na prijelazni tip aviona da bi tek nakon toga mogli letjeti u Rafaleu. Pa ne možete vi s naših aviona preći na Rafale. To je enormno skupo, komentirao je Selak.

-Mi smo imali sustav s MIG-ovima 21 koje smo koristili ni 30%. A sad prelazimo na najmoderniji avion četvrte i više generacije. Ja ne vjerujem takvom sustavu, ne vjerujem tim ljudima u MORH-u.

Treba napomenuti da sat leta Rafalom stoji oko 19.000€

– Ja se nadam da mi Rafale nećemo upotrebljavati samo za čuvanje našeg neba. Radi se o jednom od najboljih ratnih aviona na svijetu, koji je izuzetno skup i koristiti ga samo za izviđanja je bacanje novca, zaključio je Selak.

Zanimljivo je i to da će Hrvatska za avione izdvojiti enorman novac, istovremeno dok su joj Zagreb i Banija u ruševinama od potresa.