fbpx

Pupić od suda traži psihijatrijsko vještačenje Longina

Kandidat za dožupana koalicije ‘Srcem za Zadar’, Marko Pupić-Bakrač poslao je medijima otvoreno pismo upućeno Općinskom sudu u Zadru, konkretno sutkinji Ivani Parać-Krišto. U svom pismu Pupić-Bakrač između ostalog, traži  da se nad županom Božidarom Longinom provede psihijatrijsko vještačenje. Njegovo pismo sudu prenosimo u cijelosti.


Marko Pupić-Bakrač
Josipa Kosora 11                                                                                     
23 000 Zadar                                                                                                                

Općinski sud u Zadru
Sudac
Ivana Parać- Krišto, v.r

Zadar 3.5.2021

Predmet poslovni broj : 75  K-262/2017

Časni sude,

dana 30. travnja.2021 godine zaprimio sam nalog o odgodi ročišta u predmetu gdje me Božidar Longin tuži zbog klevete. Ročište neće biti 5. svibnja nego je odgođeno za 29. lipnja. razlog je spriječenost Longinovog odvjetnika Ive Brkića. Taj nalog časnog suda nije mi jasan pa bih zamolio za pojašnjenje. Naime Božidar Longin u ovom predmetu ima dva odvjetnika Andreja Korljana i Ivu Brkića. Ako je jedan spriječen zašto se mora odgađati ročište? Što jedan zna čitati a drugi pisati!? Mislim i u dosadašnjem tijeku postupka se događalo da je na raspravama prisutan samo jedan od Longinovih odvjetnika. Ne radi se o slučaju zamršenog višestrukog ubojstva nego o onome što sam izrekao ocjenjujući davanje putničkog dijela luke Gaženica turskom koncesionaru štetnim za RH (što se na kraju i pokazalo točnim). Ja se u predmetu branim samostalno a isti je toliko zahtjevan da bi ga mogao sam voditi bilo koji odvjetnički pripravnik a kamoli odvjetnički teškaš poput Andreja Korljana. Čemu se onda udovoljava nebuloznom zahtjevu tužitelja za odgodom?

Nakon tužbe Longina prvo ročište je sazvano rekordno brzo u roku od nekoliko mjeseci, ostala isto tako su sazivana rekordnom brzinom. Ispitani su svi svjedoci, došli smo do ročišta gdje se trebala držati završna riječ, onda Longinovi odvjetnici traže ispitivanje novih svjedoka. Časni sud udovoljava njihovim zahtjevima. Nakon toga održava se ročište na kojem sud i Longinovi odvjetnici ispituju svjedoka bez moje prisutnost jer sam bio spriječen doći na ročište zbog zdravstvenih problema (o čemu sam uredno priložio liječničku potvrdu).  Moj zdravstveni problem nije razlog za odgodu ročišta a „nemogućnost“ jednog od odvjetnika tužitelja jest!? Održavanjem ročišta i ispitivanjem svjedoka bez moje prisutnosti eklatantno mi je prekršeno pravo da sudjelujem u postupku iz čl. 64 st.1 točka 9 i točka 10 Zakona o kaznenom postupku. Zbog kršenja mojih zakonom zagarantiranih prava u postupku zatražio sam izuzeće sutkinje. Časni sud je moj zahtjev odbio. Budući se sam branim kao laika časni sud bi me trebao upozoravati na moja prava u postupku i brinuti da se ne prekrše. Umjesto toga održavaju se ročišta bez mog prisustva i ispituju svjedoci, izdaje se nalog policiji da me privede na ročište iako nisam zaprimio poziv (na moju intervenciju povučen), zabranjuju mi se pitanja svjedocima poput recimo onog ravnatelju LUZa Robertu Škifiću: smatrate li Zdravka Livakovića poštenim i sposobnim poslovnim čovjekom ili kriminalcem? itd. 

Svi zahtjevi tužitelja se prihvaćaju a moji odbijaju. Imam osjećaj da tužitelj zatraži da prilikom čitanja presude budu prisutne  Cheerleadersice,  plešu i uzvikuju hip-hip-hop-hura kako bi mu časni sud i u tome udovoljio.

Do sada sam na časnom sudu imao dva postupka gdje sam tužio novinarku zbog klevete. Inače ne tužim novinare ali dotična mi spominje (blati) suprugu, djecu, cijelu obitelj. Časni sud je u tim predmetima prvo ročište sazvao nakon 4 godine a iduća se održavaju svake prijestupne. Ja sam za isto djelo tužen 3 puta. Prvo ročište je održano nakon nekoliko mjeseci a ostala se sazivaju na mjesečnoj ili dvomjesečnoj bazi. 

Jedan predmet u kojem sam ja tužitelj tako je kilavljenjem časnog suda otišao u zastaru, a u drugom gdje je prvo ročište nakon 4 godine trebalo biti održano 16. 03. 2021. godine pojavio se odvjetnik tužene novinarke Andrej Korljan (koje li slučajne koincidencije) zatražio je i dobio odgodu ročišta. Časni sud u dopisu kaže da će datum novog ročišta biti određen naknadno, odnosno kad bu da bu, možda i ne bu zbog odlaska u zastaru kao kod prvog slučaja. U slučaju gdje Longin mene tuži traži se odgoda zbog „nemogućnosti“ Ive Brkića da dođe na ročište u svibnju pa se određuje novo ročište u lipnju!? Imamo li to novi rekord u brzini časnog suda?  A ništa, nek dotična novinarka i dalje blati moju suprugu, djecu i cijelu obitelj ima časni sud žurniji stvari, bavljenje mojim verbalnim deliktima.  

“Nemogućnošću” Ive Brkića i odgodom ročišta u zadnji čas poremećeni moji planovi i privatni ( uzeo slobodan dan) i u pogledu onog što sam pripremio  u postupku. Zato osim zahtjeva da mi pojasnite nebulozni nalog o odgodi zatražiti ću od suda ovim putem da poduzme određene radnje koje sam namjeravao zatražiti na ročištu.

Naime Božidar Longin pročitavši jednu moju satiričnu objavu na facebooku u kojoj njega uopće poimenično ne spominjem osjetio je strah i bojazan za vlastiti život te me prijavio za prijetnju. Na facebooku nisam prijatelj sa Božidarom Longinom te on očigledno opsesivno prati što ja objavljujem, ima napade iracionalnih strahova i panike. Također u javnost je izašla opsežna dokumentacija kako je Longin premlatio dva hrvatska vojnika kundakom do nesvijesti od kojih jedan ima invalidne posljedice. Poznat je i slučaj kada je prebio opernog pjevača. Zbog svega navedenog tražim da se u okviru ovog  kaznenog postupka provede psihijatrijsko vještačenje Božidara Longina kako bi se utvrdilo psihološko i psihopatološko stanje tužitelja. Uz ovaj dopis prilažem izjave pretučenih hrvatskih vojnika, izvješće SISa o tom slučaju, medicinsku dokumentaciju, rješenje o invalidnosti. 

U nadi da ću dobiti pojašnjenje odgode ročišta i da će se udovoljiti barem jednom jedinom zahtjevu u postupku , srdačan pozdrav

Marko Pupić-Bakrač