fbpx

RASPADA SE STRANKA UMIROVLJENIKA! “Gabričević nas je nasilno ugurao u koaliciju s HDZ-om”

“Umirovljenici, članovi Hrvatske stranke umirovljenika u Zagrebu su prevareni i izigrani! Predsjednik Veselko Gabričević nije poštivao volju članova i na prevaru nas je ugurao u koaliciju s HDZ-om. Ponaša se autokratski, krši stranački statut, ponaša se kao da je gazda, a ne kao predsjednik stranke koji bi trebao poštivati demokratske procedure”, govore članovi HSU-a iz Zagreba koji inzistiraju na anonimnosti zbog pravnih koraka koje poduzimaju. Ako istupe pod imenima i prezimenima, prijeti im izbacivanje iz stranke i nemogućnost da legalnim putem pokušaju smjeniti predsjednika koji ih je – preveslao.

Umirovljenici, okupljeni u jednoj od najutjecajnijih umirovljeničkih stranaka, HSU-u, odlučili su uoči ovih lokalnih izbora ići samostalno na izbore, sa svojim listama, bez vezivanja u ikakve koalicije. Svih 17 organizacija gradskih četvrti pripremilo je vlastite liste i odlučilo se za samostalan nastup.

Nakon već predanih samostalnih lista Gabričević je naredi onjihovo povlačenje i ubacivanje u koaliciju s HDZ-om.

Na dan kada je Gabričević naredio povlačenje lista, HDZ je već obavijestio medije da će biti javno predstavljena koalicija s HSLS-om i HSU-om, a sutradan, kad se već slikao na zajedničkoj press konferenciji s Davorom Filipovićem, HDZ-ovim kandidatom za mjesto gradonačelnika, poručio je pred kamerama: “Mi smo u ovoj koaliciji prepoznali da imamo šansu, da mnoge probleme koji tište umirovljenike u Gradu Zagrebu možemo riješiti u narednom periodu od četiri godine, a nadam se da ćemo kasnije nastaviti u tom smjeru.”

Šok u stranci

“Mnogi naši članovi su bili u šoku. Do jučer jedno, a onda ovakav obrat. Bilo je onih koji su iz medija saznali da nas je Gabričević ubacio u koaliciju s HDZ-om. Nečuveno”, komentiraju naši sugovornici iz HSU-a. Gabričević je potom krenuo u raspuštanje gradskih organizacija koje nisu pristale na njegovu ucjenu. Raspustio je devet gradskih organizacija, predsjednica gradske organizacije HSU, Davorka Vukadin Tabaković, podnijela je neopozivu ostavku, imenovan je v.d. predsjednik, Damir Došen, ali 4. svibnja i on podnosi ostavku. Javno je objavio dopis da mu je onemogućeno sazivanje sjednice predsjedništva Gradske organizacije HSU Zagreb, a da je onemogućeno i sazivanje sjednice Gradske organizacije stranke.

Ukratko, stranka postoji samo kroz postupke predsjednika Gabričevića i njegova uskog kruga suradnika koji užurbano nastoje instalirati posve novu kombinaciju odabranih članova za vođenje stranke u Zagrebu. Mimo svih stranačkih propisa i statutarnog okvira. Pretpostavlja se da je obavljena pozadinska trgovina, nekakav dogovor koji nema veze s interesima umirovljenika u Zagrebu.

Veselko Gabričević, umirovljeni general HV-a, izabran je na unutarstranačkim izborima potkraj 2020. Rođen je u Trilju, a nakon što je 2000. umirovljen (sam naglašava u svojoj službenoj biografiji da ju je stekao na temelju radnog staža, a ne kao invalid Domovinskog rata) aktivirao se u HSU-u, 2007. osniva ogranak u Trilju, bio je i potpredsjednik HSU-a, predsjednik Županijske organizacije HSU-a Splitsko-dalmatinske županije te predsjednik Foruma branitelja HSU-a.

Zanimljivo je kako je bivši predsjednik stranke, Silvano Hrelja, sada zastupnik u Saboru, izabran na tu poziciju na prošlim parlamentarnim izborima sa zajedničke liste sa SDP-om, odnosno, bio je dio Restart koalicije.

Nakon potpisivanja koalicijskog sporazuma HSU-a s HDZ-om, na upit novinarke Večernjeg lista odgovorio je da osjeća odgovornost prema biračima koji su ga izabrali na listi Restart koalicije. “Pravo je novog predsjednika HSU-a i tijela stranke da od mene traže da glasam u skladu s tim novim koalicijskim dogovorom s HDZ-om, a moje je da postupim prema savjesti i osjećaju odgovornosti prema mojim biračima. Vezano uz to kako ću ja ubuduće glasati u Saboru predsjednik i tijela stranke slobodni su odlučiti kako žele i reći jesam li postupio prema njihovu zahtjevu ili ne”, izjavio je Hrelja i tako ostavio dojam da je vrlo izgledno da će novi predsjednik stranke, Gabričević, tražiti od njega da u Saboru podržava poteze – HDZ-a.