fbpx

REUTERS: Invazivna vrsta iz Atlantika prijeti da će uništiti hrvatsku delikatesu

Turisti već desetljećima uživaju u jelima od jegulja iz rijeke Neretve koja se nude u restoranima na jugu Hrvatske, no sada jedna druga gastronomska delicija ugrožava biološku raznolikost delte rijeke i prijeti ribolovu jegulja.

Invazivna vrsta plavog raka prvi je put primijećena u delti Neretve početkom ovog stoljeća. Vjerojatno su stigli na to područje na brodovima koji su se usidrili u obližnjoj luci Ploče. U nekoliko desetljeća ta se vrsta raka razmnožila na ušću Neretve i preplavila područje kojim su prethodno dominirale jegulje, piše Reuters.

Plavi rak

“Plavi rak je svejed i nanosi ogromnu štetu lokalnom fondu riba i školjaka, modelirajući time ekosustav. Logično je da će pad broja jegulja utjecati na zaštitni znak lokalnog gastronomskog turizma”, rekao je morski biolog Branko Glamuzina sa Sveučilišta u Dubrovniku.

Populacija jegulja je u zadnjih nekoliko desetaka godina bila u konstantnom padu usred proširenja zemljišta za poljoprivredu, ali je najezda plavog raka, čini se, zadala velik, ako ne i posljednji udarac.

Prije otprilike 50 godina ribari su godišnje ulovili oko 150 tona jegulja, a sada je ta brojka pala na samo 10 tona.

“Lokalni ribari gube komercijalni interes za jegulju”, rekao je Glamuzina.

“Probao sam ih i stvarno su dobri”

Iako su plavi rakovi gastronomska delicija u Sjedinjenim Državama i Japanu, lokalno stanovništvo pokazuje malo interesa za takva jela, a zalihe nisu dovoljno velike za izvoz.

“Lokalne vlasnike restorana ne zanimaju rakovi, žele se držati tradicionalne ponude jegulja i žaba. Također, količine plavih rakova premale su za izvoz, moglo bi ih se jedino ponuditi gostima nekog luksuznog hotela u gradovima poput Dubrovnika ili Splita”, rekao je Glamuzina.

S time se slaže i Pavo Jerković iz restorana u Metkoviću.

“Ne znam nikoga na ovom području tko je stavio plave rakove na svoj jelovnik. Probao sam ih i stvarno su dobri, ali ovdje je riječ o stranoj vrsti . Više bismo voljeli da nestanu”, rekao je Jerković.