fbpx

U KOLOVOZU STIŽU NOVE OSOBNE Koristit će se i umjesto zdravstvene iskaznice i vrijediti pet godina

Hrvatski je sabor u prosincu izmijenio Zakon o osobnoj iskaznici, a Ministartsvo unutarnjih poslova u javnu je raspravu uputilo Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o obrascima i evidenciji osobnih iskaznica te organizacijskim, tehničkim i sigurnosnim mjerama u postupku izdavanja osobnih iskaznica. Ovaj novi zakon na snagu stupa 2. kolovoza, a s njih dolaze i brojne promjene vezane uz osobne iskaznice.

Na novoj osobnoj bit će ugrađen beskontaktni čip, kao i na putovnici, koji će sadržavati biometrijske identifikatore nositelja osobne iskaznice, odnosno prikaz lica nositelja osobne iskaznice i dva otiska prstiju u interoperabilnim digitalnim formatima. Građani će tako biti omogućen brži i jednostavniji prolaz graničnih procedura na e-Gate sustavima te potpisivanje raznih dokumenata putem otiska prsta, piše u utorak Jutarnji list.

U prijedlogu Pravilnika navodi se da je na poleđini osobne i prostor za upis matičnog broja obaveznog zdravstvenog osiguranja, što znači da će nova osobna zamijeniti zdravstvenu iskaznicu. Na Ministartvu zdravstva je odluka hoće li ona vrijediti i za dopunsko zdravstveno osiguranje.

Osobne će vrijediti pet godina. Iznimno, iskaznica izdana osobi s navršenih 70 ili više godina vrijedit će 40 godina. Podignuta je dobna granica za izdavanje osobnih iskaznica koje se mogu izdavati s dužim rokom važenja, s navršenih 65 na navršenih 70 godina, a propisana je i obveza povlačenja iz uporabe iskaznica bez roka važenja koje ne zadovoljavaju minimalne sigurnosne standarde.

Uvodi se i mogućnost korištenja e-osobne na mobitelima. Kako su objasnili iz vlade, građani će nakon što podignu novu osobnu, na portalu www.eid.hr moći aktivirati digitalnu iskaznicu i to kroz tri koraka: prijava na portalu i promjena inicijalne lozinke, preuzimanje besplatnog softverskog paketa i uputa za aktivaciju elektroničkog dijela osobne iskaznice te aktivacija elektroničkog dijela i promjena inicijalnog PIN-a.

Nakon toga građani će moći preuzeti mobilnu aplikaciju i prijaviti se na nju. “ID aplikacija je nakon toga spremna za korištenje i omogućuje jednostavnu prijavu na sustav e-Građani, kao i pravovaljano elektroničko potpisivanje putem mobilnih telefona ili putem drugih uređaja (npr. tableti). U ovim slučajevima aplikacija zamjenjuje potpis koji se nalazi na osobnoj iskaznici”, stoji u novom Zakonu.