fbpx

Beroš predložio KK Zadar da pozove navijače na masovno cijepljenje, Božinović obećao da će odgovorni za masovku na Višnjiku biti kažnjeni!

Zadar je grad košarke. Grad Kreše Čosića. Grad koji je po treći put u povijesti osvojio naslov nacionalnog prvaka porazivši u dramatičnom finalu , u petoj utakmici, KK Split. Titula, na koju su čekali 13 godina, je dočekana euforijom kakva se u ovim pandemijskim vremenima ne može ni zamisliti. Emocije su nadvladale razum, a očito su im podlegli i organizatori. Pa je cijela Hrvatska, koja već drugu godinu živi neku imitaciju života zbog strogih epidemioloških mjera koje nam određuju svaki korak i limitiraju nas u svakom pokušaju da se zabavimo, opustimo, družimo, da rasplesano slavimo vjenčanja, da dostojanstveno ispraćamo svoje najmilije na posljednji počinak, imala prilike gledati jednu krajnje neodgovornu pedstavu s masovnom navijačkom histerijom u dvorani na Višnjiku, obilato začinjenu aerosolom…

I tko je tu sad lud: mi koji se odričemo svega da bi suzbili širenje opakog virusa, ili oni koji ne poštuju ništa, i sebi, unatoč svim pandemijskim limitima, daju oduška?

Ministar zdravstva Vili Beroš nije krio nezadovoljstvo zbog zadarskog kršenja preporuka nadležnih institucija da se u dvoranu ne puštaju navijači. A pušteni su, njih čak nekoliko tisuća!

-Ovo što se događalo na košarkaškoj utakmici u subotu u Zadru je velika pljuska svim našim nastojanjima da smanjujemo broj zaraženih od COVID-19. Bojim se da će za tjedan ili dva stići račun za tu nepromišljenost u obliku većeg broja oboljelih u toj, za hrvatski turizam, važnoj destinaciji- komentirao je novi “zadarski slučaj“ kontra epidemioloških mjera ministar Beroš. Kazao je i kako sada očekuje od vodstva KK Zadar da svoju veliku grešku kompenzira jednim pozitivnim potezom i da pozove sve svoje navijače i simpatizere kluba da se u istom broju odazovu na cijepljenje. Jer, samo cijepljeni neće predstavljati opasnost za druge kada ubuduće budu dolazili na utakmice svoga kluba.

– Mi smo cjepivo osigurali, naši liječnici su spremni, pa hajde, cijepimo se da bismo zajedno opet mogli u sigurnosti biti na tribinama i navijati za svoje klubove- apelirao je Beroš prelazeći preko činjenice da su baš sve epidemiološke mjere dosljedno pogažene na subotnjoj košarkaškoj utakmici u Zadru. Ministar razumije Zadrane jer, kako reče, i sam je ljubitelj sporta,“ ali kao najodgovorniji za zdravlje hrvatskih građana“ želi da svi skupa damo doprinos zdravstveno sigurnijoj budućnosti, pa će, valjda sve što smo činili u sadašnjosti biti zanemareno ?!

Sjetio se ministar zdravstva i da nam je turistička sezona pred vratima, da je turizam ključna gospodarska grana za hrvatsku ekonomiju, i da još jedna godina bez turizma Hrvatsku može doslovce baciti na koljena. I da se ovakvim sportskim ispadima ne pridonosi sigurnoj i uspješnoj turističkoj sezoni, baš kao ni vikend- okupljanjima na gradskim trgovima i ispred ugostiteljskih objekata čiji je rad u zatvorenim prostorima još pred embargom. Izrazio je i bojazan da bi za tjedan ili dva mogao stići i račun za zadarsku nepromišljenost i pobjedničku euforiju. U vidu naglog porasta broja novozaraženih. Što tada neće biti problem samo Zadra, nego cijele Hrvatske. Čija će jedna važna turistička regija moguće na u sezonu s “crvenim kartonom”…

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je bio puno oštriji i puno konkretniji u svom komentaru na zadarski navijački ispad.

-Odgovorni će biti kažnjeni- izjavio je za N1. Inspektori su već donijeli rješenje, kazao je, i bit će prijavljeni i kažnjeni i organizator i odgovorna osoba kluba. Ali, ostaje problem da je na ovaj način poslana slika koja nije dobra, i to na samom početku turističke sezone od koje Hrvatska ima velika očekivanja.

– Nije ovo jedini klub koji je u Europi pobijedio, pa nije bilo ovakvih slika iz Europe i svijeta. Moramo biti svjesni da nas prate vlade i druge nadležne institucije iz zemalja koje su naša tržišta. Ako ode slika o velikom broju ljudi, pogotovo u zatvorenom, možete računati da ste time odbili dio ljudi da dođu u Hrvatsku– poručio je Božinović.
Naposljetku, Zadar nakon ovog događaja može otići u crveno, s pravom je zaključio epidemiolog Kaić, uz napomenu da bi po njegovom mišljenju maske trebalo nositi sve dok broj dnevno zaraženih ne bude sveden na razinu deset ili manje novooboljelih. Trenutno još uvijek nije takva situacija, a s obzirom na onih par tisuća navijača pripuštenih u dvoranu na Višnjiku, bez maski, ulaznica i održavanja fizičke distance, moglo bi se dogoditi da virus ponovo dobije krila, taman kad smo mislili da su mu potkresana.

Kakve će biti posljedice masovnog zadarskog slavlja u zatvorenom, a potom i na ulicama i trgovima grada, sve do zore, vidjet ćemo. No činjenica je da imamo, napose u Dalmaciji, pogubnu filozofiju koju je u samo jednoj rečenici sažeo kapetan KK Zadra Dominik Mavra: Ovo je nešto za što se živi i umire, ovo je kraj svega!
No, neće biti da je baš tako, jer zbog jedne pobjede i jednog trofeja se svakako ne živi, niti ne umire, a kraj svega, nažalost, mogao bi biti za nekog ni krivog ni dužnog…

Nije li točno prije godinu dana, u lipnju 2020. Zadar bio domaćin teniskog turnira Adria Tour koji se pretvorio u rasadnik koronavirusa. Osim teniskih zvijezda koje su na testiranju bile pozitivne, od Borne Ćorića, do Novaka Đokovića, na kraju i Gorana Ivaniševića i drugih, u samoizolaciji je završilo i desetero djece te šestoro odraslih iz Teniskog kluba Karlovac koji su bili na zadarskom turniru. I tako se jedan izvanredan sportski događaj, koji je mogao biti i vrlo dobra turistička promidžba Hrvatske, zbog neopreznosti organizatora pretvorio u zdravstveni incident. Šteta da se od tog iskustva ništa nije naučilo…