fbpx

BOŽINOVIĆ U ZADRU Pitali ga zašto Srbi sada mogu ulaziti u Hrvatsku bez ikakvih ograničenja

Potpredsjednik vlade, ministar unutarnjih poslova i šef Nacionalnog stožera Davor Božinović danas je u Zadru.

Govorio je o modernizaciji zadarske prometne policije, ali je odgovarao i na pitanja oko koronavirusa.

Novinari su ga pitali kako to da državljani Srbije smiju ući u Hrvatsku bez ikakvih ograničenja.

“Te odluke koje se utvrđuju na razini EU utvrđuju se na temelju toga iz koje države građani dolaze. Mi ćemo u sljedećih dan-dva donijeti novu odluku. Danas epidemiološka služba raspravlja o prelasku granice, bit će predstavljeno na Stožeru, pa ćemo donijeti odluku kako će se od 1. srpnja prelaziti granice. Sad je cijela Europa u zelenom i dosta je trećih zemalja u zelenom, ali svaka zemlja može odlučiti kako će se prelaziti njezine granice”, rekao je Božinović.

Dodao je da misli da će od danas u zelenom biti i BiH. Rekao je da će iz zemalja u zelenom oni u tranzitu prolaziti bez testa, preboljenja i cijepljenja, a da se o pravilima za boravak u Hrvatskoj još raspravlja.

Rekao je da je cijepljenje jedini izlaz iz ove situacije i da će tako prije doći do ublažavanja mjera. Dodao je da bi već u kolovozu u Europi mogao postati dominantan delta soj koronavirusa.

“Hoće li biti četvrtog vala ovisi samo o nama”, rekao je Božinović, navevši primjer Portugala, čiji se dijelovi zatvaraju zbog pogoršanja epidemiološke situacije, što je povezano s delta sojem.