fbpx

HDZ nije dogovorio većinu u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Uoči neizvjesne konstituirajuće sjednice Županijske skupštine Splitsko-dalmatinske županije koalicija HDZ-a i HSP-a se povukla na dogovore.

U skupštini je ukupno 47 vijećnika, od čega HDZ i HSP imaju 18, Most sedam, SDP šest, Koalicija ZA pet zastupnika, HGS četiri, a isto toliko vijećnika ima i Centar, dok Domovinski pokret ima tri. Za sastaviti vlast je potrebna natpolovična većina.

Ako ne dođe do dogovora, Županijska skupština se neće konstituirati iz prvog pokušaja. Kvorum je postignut, a Ante Sanader je preuzeo vođenje sjednice do izbora predsjednika.

Bulj predložio Kukavicu, prijedlog nije prošao

Miro Bulj (MOST) je predložio Ivicu Kukavicu kao predsjednika Skupštine Splitsko-dalmatinske županije. Za potpredsjednika je predložen Ante Pranić. To je prijedlog Mosta, Centra i Koalicije ZA, a za koji je oporba prije početka sjednice prikupljala potpise.

Ovaj prijedlog nije skupio većinu, odnosno odbijen je. Time je završen prvi pokušaj konstituiranja Županijske skupštine, a novi će se održati za 30 dana, kada će se ponovno pokušati formirati većina.

Pranić: Imamo priliku, može se dogovoriti promjena

Uoči sjednice medijima su se obratili Ante Pranić, Draša Dragnić i Ante Renić iz koalicije ZA, koji su osvojili pet vijećnika u aktualnom sazivu Skupštine.

Ante Pranić rekao je da njegovi vijećnici žele vratiti dignitet Skupštine, prenosi Dalmacija Danas.

“To nam je bila glavna poruka u predizbornoj kampanji. Skupština je do sada bila kao ‘protočni bojler’ odluka koje je predlagao župan Blaženko Boban. Imamo priliku i možemo stvari potpuno okrenuti, može se dogovoriti promjena. Vjerujemo da će 26 vijećnika održati svoje obećanje te da će biti promjena. Oni si zagovarali promjene u predizbornoj kampanji.

Čeka nas drugačija Skupština. Sada će raditi putem dijaloga i ovdje najviše profitirati naši građani, a mi smo zbog njih tu gdje jesmo”, zaključio je Pranić.

Sanader: Pozivamo desni centar da nas podrži

Da HDZ ima problema sa slaganjem većine, bilo je jasno i jučer, kada je predsjednik splitsko-dalmatinskog HDZ-a Ante Sanader javno pozvao “stranke i županijske vijećnike narodnjačkih i demokršćanskih uvjerenja” da podrže realizaciju programa izabranog župana Blaženka Bobana.

Kako ističe u priopćenju, Hrvatska demokratska zajednica sa svojim koalicijskim partnerom Hrvatskom strankom prava i dalje razgovara sa svim strankama desnog centra kako bi u ovim izazovnim vremenima nastavili sve započete projekte na dobrobit građana.

“S obzirom na to da su građani većinsko povjerenje dali dosadašnjem županu Blaženku Bobanu, pozivamo stranke i vijećnike narodnjačkih i demokršćanskih uvjerenja da, sukladno demokratskoj praksi i volji birača, podrže realizaciju programa izabranog župana”, stoji u pozivu.

Dvije trećine izabranih vijećnika Županijske skupštine dolaze iz svjetonazorski bliskih opcija te bi svaki drugačiji izbor značio nepoštivanje volje birača i stvaranje neprincipijelne koalicije, ističe Sanader.

Bulj: Nećemo u koaliciju s onima protiv kojih se borimo

Prije par dana Mostov Miro Bulj je u odgovoru na poziv Domovinskog pokreta dao do znanja da oni neće podržati HDZ-ovu koaliciju.

“Ne bih spominjao one koji nam dociraju i uzimaju nas u usta bez ikakvog razloga i uvlače nas u koaliciju s onima protiv kojih se mi cijelo vrijeme borimo, to je nekorektno”, kazao je Bulj, osvrnuvši se time na poziv Domovinskog pokreta (DP) na dogovor oko većine koju bi činili vijećnici HDZ-a, Mosta i DP-a.