fbpx

HORVATINČIĆ: Napravili ste od mene najvećeg kriminalca. Narod je željan krvi

Tomislav Horvatinčić, osuđen zbog pomorske nesreće u kojoj je poginuo talijanski bračni par, danas je rekao da se provodi “koordinirana medijska akcija” koja je uslijedila nakon što je ponovo zatražio odgodu odlaska u zatvor, kao i pritisak na sudstvo.

Horvatinčić, pravomoćno osuđen na četiri godine i deset mjeseci zatvora, u priopćenju ističe kako se “organizirane i koordinirane medijske akcije u pravilu i kao po špranci odvijaju u ključnim trenucima sudskog procesa” za njegovu pomorsku nesreću.

“Već skoro deset godina, tko prati, a ja pratim i imam press clipping kao dokaz, provodi se takav neviđen pritisak na sudstvo i javnost se dezinformira, izjave se izvlače iz konteksta i dokazi se ne prikazuju na istinit način”, navodi Horvatinčić. Medije proziva i da iznose suprotne činjenice pa, primjerice, čak ako on i iskaže sućut, mediji kažu da “nije iskazao žaljenje”.

“Mediji su od mene napravili najvećeg kriminalca i ubojicu u državi”

“Napravili ste od mene najvećeg kriminalca i ubojicu u ovoj državi”, poručuje medijima i ponovo ih optužuje da vrše pritisak na sudstvo, koje bi trebalo biti neovisno i nepristrano, te dezinformiraju i huškaju javnost.

“Hrane te ljude neistinama i lažima i čine to svakodnevno, a narod to guta i vjeruje. Na tisuće i tisuće stranica, naslova i podnaslova neistina i iskrivljenih činjenica servira se javnosti. Činjenica je da se meni dogodila strašna prometna nesreća i da ja s tim posljedicama živim svaki dan i žalit ću do kraja života”, naglašava Horvatinčić.

Ističe i kako svih ovih godina nije bježao niti se skrivao, a na sudske termine se odazivao osobno. Iako poštuje institucije, navodi kako sumnja u pravednost suđenja i sudske odluke te pita tko bi se usudio presuditi da je zaista riječ o nesreći, nehaju.

Smatra kako mu se za ubojstvo s namjerom sudi jer je za nehaj u njegovom slučaju propisana dosta blaža ili uvjetna kazna, a mišljenja je i da je narod “željan krvi”.

“U Hrvatskoj kontroverzno sve stvoriti poštenim radom”

Tvrdi i kako je “kontroverzan” poduzetnik samo zato što je sve stvorio poštenim radom, što je “kontroverzno u našoj državi”.

Horvatinčić zaključuje kako ima 73 godine i teško je narušenog zdravstvenog stanja, a tvrdi da mediji to “banaliziraju i prikazuju kao pravne eskapade”, da su ga “dehumanizirali” te ga se šalje u zatvorski sustav koji nije adekvatan za njegovo zdravstveno stanje, mimo struke i preporuka liječnika.

Sudac izvršenja zagrebačkog Županijskog suda donijet će sljedećeg tjedna odluku o Horvatinčićevoj molbi za novu šestomjesečnu odgodu odlaska u zatvor, nakon što liječnik zatvorske bolnice odluči može li se liječiti u okvirima zatvorskog sustava.

Horvatinčić je u utorak zatražio odgodu odlaska u zatvor do 31. prosinca, prilažući liječničku dokumentaciju iz Poliklinike Peharec u kojoj, kako tvrdi, ima najavljenu terapiju u srpnju.

Hina