fbpx

KRIMINAL U HRVATSKIM ŠUMAMA Jumbo-plakatima protiv politike državne tvrtke i ministarstva

Drvna industrija Požgaj oblijepila je Zagreb porukama o nepravednoj raspodjeli drvne sirovine koju provode Hrvatske šume, a idućih dana otkrit će i postojanje kartela koje je u 3 godine oštetilo proračun za 3 milijarde kuna

Već mjesecima traje otvorena borba drvne industrije Požgaj protiv Hrvatskih šuma zbog eliminacije njezinih tvrtki na javnom natječaju za ovogodišnju kvotu raspodjele drvne sirovine, a tvrtka se sada odlučila na kod nas dosad neviđen oblik kampanje – Zagreb su oblijepili jumbo-plakatima s porukom “Velike količine trupaca dostupne samo podobnima i odabranima”.

Na takav potez odlučili su se, prema pojašnjenju tvrtke, s namjerom da podignu javnu savjest da drvna masa nije vlasništvo pojedinaca nego svih građana, te da je dosta da se ona dijeli klijentelistički. Najavljuju da će u narednim tjednima nastojati djelovati u javnom prostoru s ciljem da se javnost upozna s važnom temom šuma i drvne mase iz tih šuma kao ključnim resursom za razvoj gospodarstva u budućnosti i važnom polugom koja može omogućiti rast životnog standarda za sve građane RH.

“Nažalost, radi selektivne, nedosljedne i dvojbene primjene kriterija za dodjelu kvota drvne mase od strane Hrvatskih šuma, pri čemu se oni, kao u našem slučaju, ne ustručavaju ni zloupotrijebiti svoj položaj monopoliste ili druge zakonodavne okvire. Posječeni drvni etat ne usmjerava se prvenstveno proizvođačima-finalistima koji stvaraju najveću dodanu vrijednost, već se dijeli mimo propisanih kriterija za odabrane i podobne! Statistika pokazuje da su proizvodnja i izvoz gotovih proizvoda unatrag nekoliko godina u padu, dok se sve više izvozi upravo sirovina. Takva politika Hrvatskih šuma obezvrjeđuje jedan od najvažnijih resursa u vlasništvu RH – šume! Taj resurs i to bogatstvo pripadaju društvu – svakome od nas, što znači da se na ovaj način osiromašuju mnoge generacije hrvatskog naroda”, ističu u Požgaju, ukazujući i na problem što nadležne institucije, poput Ministarstva poljoprivrede, nisu pokazale “volju ni znanje pokrenuti nužne promjene, upravo jer su i sami sudionici ovakvog nakaradnog modela raspodjele, za odabrane i podobne!”.

“Javnosti želimo poručiti da je vrijeme da se predmetna problematika javno „otvori“ i da dođe do nužnih promjena modela i odgovornih osoba! Ovi plakati su također i naša poruka svim institucijama povezanim uz raspodjelu drvne mase da ćemo biti ustrajni u našem cilju, bez obzira što nas se u tome pokušava ignorirati i što se nastoji minorizirati problem na koji ukazujemo”, rezolutni su u Požgaju, iz kojeg najavljuju i svoje daljnje akcije.
Javnosti će, među ostalim, podastrijeti dokaze o postupcima Hrvatskih šuma i povezanih institucija s ciljem uništenja Požgaj Grupe zbog javnog otvaranja teme raspodjele drvne mase suprotno propisanim kriterijima i pokrenutih sudskih postupaka za nadoknadu štete, ali i dokaze o protuzakonito dodijeljenim ugovorima za 2021. vrijednima 200 milijuna kuna, te dokaze o postojanju kartelskog udruženja čiji su sudionici HGK, Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatske šume. Protuzakonito djelovanje tih institucija, tvrde, državni proračun je od 2017. do 2020. nanijelo štetu veću od 3 milijarde kuna.

Spor s Hrvatskim šumama i Požgaja traje već dvije godine, no eskalirao je prije pola godine, kada na natječaju za 2021. njegovim tvrtkama Massive Lumber i Massive Panels Hrvatske šume nisu odobrile kvotu, s obrazloženjem da ne ispunjavaju tehnološke uvjete i ima nepodmirene obveze. U međuvremenu je Požgaj pokrenuo restrukturiranje, gašenje dva pogona i zatvaranje 288 radnih mjesta, jedna tvrtka ušla je u postupak predstečajne nagodbe, a za proizvodnju u preostalim pogonima sirovina se nabavlja iz Austrije.