fbpx

KUMOVI Uhićeni šef zagrebačkih hitnih intervencija GSKG-a bliski je prijatelj suca Turudića

Kako je Nacionalu potvrđeno iz više neovisnih izvora, uhićeni šef Dispečerskog centra za hitne popravke u Sektoru tehničkih poslova pri GSKG-u Neven Blažević zvani Ćiro u vrlo je bliskim prijateljskim vezama s donedavnim predsjednikom Županijskog suda u Zagrebu i jednim od najutjecajnijih hrvatskih sudaca Ivanom Turudićem.

Neven Blažević je osumnjičen za namještanje poslova i pogodovanje najmanje trojici poduzetnika čije su tvrtke bile angažirane na obnovi zgrada u Zagrebu, mahom vezano za oštećenja nastala dvama prošlogodišnjim potresima, od kojih je on – a moguće i još neke osobe – uzimao proviziju. Akcija istražitelja trajala je punih godinu i pol dana i osim mjera snimanja Blaževićevih telefonskih razgovora uključivala je i postavljanje prislušnih uređaja u njegov ured u sobi 114 u Savskoj ulici. Stotine sati snimljenog materijala PNUSKOK i USKOK tek trebaju analizirati i izvjesno je da bi istraga mogla biti proširena.

Ivan Turudić i Neven Blažević godinama se nazivaju kumovima, a po tvrdnjama Nacionalovih izvora njeguju i blisko prijateljstvo te održavaju česte kontakte. Čini se posve mogućim, dapače vjerojatnim, da se u desecima sati Blaževićevih telefonskih razgovora i snimki razgovora iz njegovog ureda nalaze i detalji komunikacije s ovim sucem. U tom kontekstu posebno je zanimljiv jedan drugi detalj iz istrage: kompletan proces je, naime, umjesto zagrebačkog vodio riječki odjel PNUSKOK-a i USKOK-a, što znači i da je nalog za provođenje mjera prisluškivanja po svemu sudeći odobrio tamošnji županijski sud, umjesto suda kojemu je na čelu donedavno bio upravo Ivan Turudić.