fbpx

LOVRINOVIĆ: ‘Već godinu dana Plenković maše po medijima s 24 mlrd € iz EU-a, a ni cent još nije došao’

Od 27 članica EU Hrvatska je na prvome mjestu po ovisnosti o deviznim doznakama svojih građana iz inozemstva, upozorio je prof. Ivan Lovrinović.

-U 2019.g. devizne doznake su u Hrvatskoj dostigle 6,6% BDP-a. Slijedeće dvije najovisnije zemlje o doznakama su Litva i Bugarska sa 3,3% u odnosu na njihov BDP. Prošle godine ja naša ovisnost dostigla 9% zbog pada BDP-a. Prosjek ovisnosti o doznakama u EU 27 je 0,8% što znači da je Hrvatska 8 puta ovisnija! Na dnu smo, a lažu nam beskrajno. Zašto se Milanović ne uhvati Plenkovića barem oko ovoga?, pita Lovrinović te dodaje;

– Jasno je da je Hrvatska dvostruko ovisnija o deviznim doznakama od Litve i Bugarske!!! Što je veća ovisnost o deviznim doznakama to znači da je ta zemlja siromašnija i da ne može pronaći izlaz iz loše ekonomske situacije zbog nesposobnosti onih koji upravljaju državom.

O tome vlada šuti

Podatak da je Hrvatska najovisnija o deviznim doznakama nikada nitko nije službeno iz vlasti iznio niti priznao.

– Prošle godine je u Hrvatsku “ušlo” 4,2 milijarde eura čistoga novca teško zarađenoga, odnosno 31 milijarda kuna deviznih doznaka. Taj ogromni priljev najviše se troši u stranim trgovačkim centrima i slijeva u strane banke pa povratno opet financiramo druge, bogatije članice EU. I tako se zatvara krug u kojemu mi gubimo, a on se mora već jednom presjeći odlučno i pametno, upozorava Lovrinović.

– Nema dana da Plenković ne maše po medijima s 24 milijarde eura (šarenih balona) već godinu dana, od čega niti euro još nije došao, a doznake svake godine dolaze tiho i moćno – 4,2 milijarde eura. On to vidi, ali ne želi zahvaliti svima vama koji šaljete jer bi time priznao svoju najveću sramotu – da vas je i on otjerao, a sada ga nažalost i spašavate, zaključuje Lovrinović.