fbpx

MARUŠIĆ: ‘Što bi se Rimcu dogodilo da je u Švicarskoj jurio 232 km/h? Pokazao je da smo banana država’

Profesor Željko Marušić s prometnog fakulteta u Zagrebu gostovao je u HRT-ovoj emisiji Studio 4. Osvrnuo je na prošlotjedna kršenja prometnih pravila od strane vozila u vlasništvu tvrtke Rimac automobili, kojoj je premijer obećao 1,5 milijardi kuna za razvoj samovozećih električnih vozila, razine autonomije 5.

– Cijela priča mi djeluje nevjerojatno i nategnuto. Jedino Hunday planira 4-tu razinu autonomije a Rimac će napraviti 5. razinu. To je nemoguće napraviti u Zagrebu. Autonomna vozila imaju tri dvojbe, pravnu, etičku i sigurnosnu. Tko je kriv za nesreću? Takva vozila mogu zloupotrebiti teroristi i sl…, upozorio je Marušić.

Smatra kako je neodgovornom jurnjavom po jadranskoj magistrali osramotio Hrvatsku.

-Pokazao je da smo banana država. Što bi mu se dogodilo da je u Švicarskoj jurio 232 km/h? Trebalo je vozača odmah uhititi, a vozilo zaplijeniti. Pa neka se onda Rimac ispričava, smatra Marušić.

Dodaje da je vožnja tolikom brzinom ista kao da sjedite u bombi.

-Da je vozač izgubio kontrolu nad vozilom i zabio se u automobile u suprotnom prometnom traku, izmasakrirao bi putnike u najmanje pet vozila. Tim više što su baterije na koje vozi auto izuzetno zapaljive. Rimac je osramotio našu zemlju, upozorio je Marušić.