fbpx

Mojmira Pastorčić pomela je premijera zbog nasrtaja na medije

Premijer Plenković danas je nasrnuo na urednike i novinare hrvatskih medija, optužujući ih da su se udružili kako bi naštetili HDZ-u na lokalnim izborima. U novom ispadu glavne su mu mete bile televizije, a žustar odgovor je dobio u jednoj od najgledanijih TV emisija, RTL Direktu.

U poduljem prilogu Mojmira Pastorčić obrazložila je do kojih je razmjera Plenkovićev istup bio uvrnut i posve neprimjeren iz pozicije premijera demokratske države. Plenković je ranije danas detaljno obrazlagao kako su voditelji raznih medija izgovarali pogrešno ime HDZ-ovog kandidata za Zagreb, Davora Filipovića, ponudivši ključni dokaz da je riječ o uroti: “svi su ga nazivali Damir”, govorio je premijer i zaključio da se novinari ljevičari izruguju iz HDZ-ova kandidata.

“Postoji još jedan ljevičar koji je bezobrazan i ruga se u lice Filipoviću. To je HDZ-ov Branko Bačić koji se također, i to još puno gore, zabunio kada je spominjao Filipovića”, poentirala je Pastorčić i pustila snimku Branka Bačića koji je u TV istupu na N1 Filipovića dvaput nazvao – Tomaševićem.

‘To nisu mediji nego plaćenici’

U napadu na RTL, premijer je izjavio kako je “Milanović protjerao Puhovskog s te televizije”. “Umjesto Puhovskog, kojeg je protjerao s RTL-a Milanović, sad su angažirali Lalića, kojem daju pare ne bi li dva dana prije izbora gadio Filipovića na najgori mogući način. To nisu nepristrani mediji. To su plaćenici, zaduženi da gade jednu političku opciju. To je sve istina”, rekao je Plenković.

Pastorčić mu je i na to odgovorila: “Nisam čula za praksu da se televizijske kuće moraju pravdati premijeru zašto uzimaju kojeg analitičara. Ali, da. Krešo Macan i Dražen Lalić gostovali su u Direktu, i istu večer kada su se na RTL-u sučelili kandidati prije prvog kruga. Tu večer, Davor Filipović, kontinuirano je prekidao Tomislava Tomaševića, toliko da ga je i voditeljica sučeljavanja opominjala. A ako vas sjećanje služi, HDZ-ov kandidat u prvom je krugu Tomaševića napadao da nikada ništa nije radio, da se bori za prvo zaposlenje, da dobiva milijune iz inozemstva, i zapravo započeo ono što je Miroslav Škoro nastavio u drugom krugu”, kazala je.

Za poraze si je premijer sam kriv

Zatim je emitiran Lalićev predizborni komentar koji je premijer kritizirao: “Nemaju ga na čemu napasti Tomaševića i onda spominju da je bio aktivist. A treba biti ponosan da je aktivist. On je bio aktivist i njemu govoriti da nema radnog staža a to je bez osnove, to su riječi očajnika. A Filipović koji nema elementarne pristojnosti on prekida i napada suparnika i on je toliko loš izbor HDZ-a da HDZ izgubi bar 100 glasova kad otvori usta. Jedini način da on uđe u drugi krug je slabost suparnika”.

Pastorčić je to ovako komentirala: ”Na premijerovu žalost ovo se pokazala kao točna analiza. Filipović, za kojeg premijer kaže da je briljantan i superioran, ne da nije ušao u drugi krug, nije bio ni treći, nego četvrti u prvog krugu. A Plenkoviću za to što je za Zagreb i Split odabrao kandidate koji ne mogu pobijediti, nije kriv ni Bačić ni Lalić ni RTL ni ja – nego on sam.

A Dražen Lalić kojeg premijer ove države naziva plaćenikom je profesor na Fakultetu političkih znanosti, koji predaje političku komunikaciju i izborne kampanje i stručnjak je u tom području. A plaćen je, kao što je normalno u svim medijima na cijelom svijetu, honorirati nekoga tko vam je službeni komentator izbora. S time da nigdje u svijetu, osim u zemljama koje nemaju demokraciju, nije normalno prozivati komentatore jer govore što vladajućima ne odgovara”, rekla je.

‘Onaj koji upozorava na laži samo je novinar’

Na kraju, imala je poruku za Miroslava Škoru i ekipu iz Domovinskog pokreta: ”Zanimljivo je da je premijer nakon drugog kruga izbora preuzeo retoriku Domovinskog pokreta i Miroslava Škore, čija ekipa iz stožera i s raznih portala, također danima optužuje medije da nisu nepristrani i neovisni nego lijevi. Pa su za to prozivali i mene i RTL Direkt. Pa da odgovorimo i njima. Uloga novinara ili voditelja emisije ili medija kao takvih, nije reći ovo su kandidati i evo što oni kažu. Bez obzira na sadržaj. Ako kandidati pričaju o nametanju rodno ispravnih semafora, koje nitko nigdje nije spomenuo.

Ako govore o nametanju rodne ideologije koja ne postoji u nikakvom programu. Ako nekog nazivaju stranim plaćenicima, soroševcima, jugonostalgičarima, teoretičarima lezbijskog sindikalizma, titoistima, titoljupcima, neradnicima, parazitima proračuna. Ako plaćaju oglase koji ih vrijeđaju. Ako birače zovu telefonom i vrijeđaju kandidate. Ako s novootvorenih tobože news stranica pišu fake news. Ako ih bez dokaza optužuju da žive u gradskim stanovima i parazitiraju na proračunu. Ako se bez kontrole i pristojnosti deru na dvije žene u televizijskom studiju. Ako montiraju lažne snimke. Ako se koriste lažima, i izmišljotinama, ako straše. Onda nije ljevičar onaj tko ih na to upozori. Nego samo novinar”, zaključila je Pastorčić.