fbpx

Plenković je naredio uhićenje osječkih sudaca zbog pritiska europske tužiteljice Laure Kövesi?

Glavna europska tužiteljica Laura Kövesi došla je u Bugarsku u četvrtak (10. lipnja) na svoju prvu misiju u inozemstvo otkako je početkom mjeseca pokrenuto Europsko javno tužiteljstvo (EPPO). Posjet je prilično iznenađujući jer nije najavljen nikakav program, piše Euroactiv.

Neslužbeno se može čuti kako je Kövesi trebala doći u Hrvatsku, koja je s Bugarskom jedna od najkorumiranijih članica EU-a, no zbog jučerašnjih privođenja osječkih sudaca, ipak je zaobišla našu zemlju. Plenković je gestom privođenja na taj način izbjegao da europska javna tužiteljica, svojim dolaskom upravo Hrvatsku označi najkorumpiranijom. Ovako je to ispala Bugarska.

Kövesi je hvaljena među Bugarima koji zagovaraju radikalnu reformu pravosuđa i ostavku sadašnjeg bugarskog glavnog tužitelja Ivana Geševa. Aktivisti se nadaju da će se EPPO uspjeti izboriti protiv korupcije na visokoj razini u zemlji prije izbora zakazanih za 11. srpnja.

Jedna od najvećih nepoznanica je hoće li se Kövesi sastati s Geševim, kojeg mnogi Bugari vide kao garanta statusa quo pogodnog za mafiju, prema kojem se ne istražuju veći slučajevi korupcije i zlouporabe moći. U srijedu su prosvjednici blokirali Gešev ured.

Prošli su tjedan SAD uvele najteže sankcije dvojici najbogatijih i najutjecajnijih ljudi u Bugarskoj – Vasilu Božkovu i Delyanu Peevskom.

Bugarska je članica EU više od 14 godina, no unatoč kritikama Europske komisije i europskih partnera, vlasti u Sofiji nisu uspjele osuditi nijednog političara na najvišem nivou zbog korupcije.

Očekuje se da će Kövesi govoriti i o nesposobnosti Bugarske da pošalje dobre kandidate kako bi popunili kvotu od 10 delegiranih europskih tužitelja koji će biti zaduženi za istragu prijevara s EU fondovima.

Bugarska je do sada odabrala samo četiri prihvatljiva kandidata za to mjesto, dok je EPPO do sada odbijao ostale kandidate za šest preostalih mjesta – nedostatak kvalificiranih kandidata za posao koji bi mogao ozbiljno utjecati na sposobnost pokretanja značajnih istraga EU financirati slučajeve prijevara.

Nakon Bugarske, kao najkorumpiranije države Europske unije, Kövesi se očekuje u drugoj najkorumpiranojoj članici – Hrvatskoj.