fbpx

Plenković se hvali reformama, a novo istraživanje pokazalo: Po konkurentnosti smo ispod Kolumbije!

Krajem prošlog tjedna Institut za razvoj poslovnog upravljanja (IMD) iz Lausanne objavio je rezultate “Godišnjaka svjetske konkurentnosti 2021.”, koji na žalost ne donose nikakvo iznenađenje. Hrvatska je kao i prethodnih godina, unatoč tome što se Vlada hvali reformama, i dalje pri samom dnu među 64 zemlje, s time da smo uvjerljivo najlošiji među članicama Europske unije.

Hrvatska se ove godine nalazi na 59. mjestu od 64 promatrane zemlje, što je u odnosu na prošlu godinu poboljšanje za jedno mjesto. No, kada se uzme u obzir da se u posljednjih pet godina pozicija Hrvatske kreće između 59. i 61. mjesta, jasno je da pravog pomaka zapravo i nema.

Zbog izostanka bilo kakvih ozbiljnijih reformi, Hrvatska se na ljestvici konkurentnosti nalazi ispod Kolumbije, Brazila i Perua, a iznad Botswane i Venezuele, što je porazan rezultat za zemlju koja je već sedam godina u Europskoj uniji.

Ovakve i slične ljestvice konkurentnosti zapravo pokazuju koliko je pojedina zemlja pogodna za poslovanje, kakvo je poslovno okruženje i koliko se u nju isplati ulagati, pa ne čudi da nas ulagači uglavnom izbjegavaju.

Problemi koje Hrvatska ima odavno su poznati, a vide se i iz ovog istraživanja, pa smo tako u nekim bitnim područjima poput prakse upravljanja ili tržišta rada na posljednjem, 64. mjestu. Pri dnu smo i kada je u pitanju zakonodavstvo koje se odnosi na poslovanje.

I dok Hrvatska stagnira pri dnu ljestvice, neke usporedive zemlje znatno su poboljšale svoju poziciju. Slovačka je skočila za sedam mjesta te se sada nalazi na 50. mjestu. Mađarska je poziciju popravila za pet mjesta te je sada 42., dok se Rumunjska popela za tri mjesta te je sada 48.