fbpx

REPUTACIJA STRANKE BITNIJA OD DRŽAVE: Plenković naredio ministrima da govore kako nema HDZ-ovog pravosuđa

U četvrtak je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održana sjednica vlade. Osvrnuo se na uhičenja osječkih sudaca.

“Pravosudna tijela rade svoj posao samostalno i neovisno. Vjerujem da je to i najnepovjerljivijima jasno. Čini se da to nije jasno oporbi ni predsjedniku države. DORH pokreće postupke i time izbija argument da je HDZ korumpirana stranka ili da štiti korupciju. Ta mantra je već niz godina srž njihove politike. Svaki postupak pokrenut protiv svake visokopozicionirane osobe je potvrda da nisu u pravu. To je dokaz da nema privilegiranih i da stranački položaj ne štiti nikoga. I zato širenje lažne teze da je pravosuđe HDZ-ove, da su ovi suci u Osijeku HDZ-ovi je jednostavno laž. I na tome ću inzistirati i očekujem od vas svih da na tome inzistirate. Postupci koji se pokreću za mandata naših vlada znače samo jedno – ovo je vrijeme obračuna s korupcijom. Naša je vlada shvatila što su čije nadležnosti i ne traži od ravnatelja policije ili šefice DORH-a da nas informira o tajnim postupcima. Ne postoji HDZ-ovo pravosuđe. Možda je postojalo SDP-ovo”, rekao je Plenković.

“Kao premijer nemam potrebu ni razloga ikoga štititi niti koristiti pravosuđe za obračun s protivnicima. Ne zanima nas protiv koga se vode postupci. Zanima nas da osobe kojima je dokazana krivnja budu kažnjeni i da te kazne budu takve da svatko u ovom društvu shvati da je korupcija neprihvatljiva”, rekao je Plenković.

“Činjenica je da korupcija postoji u svim segmentima društva, pa i u pravosuđu. Mi možemo osuditi pojave i apelirati na pravosuđe da ovaj slučaj riješi u kratkom roku. Mi ne prihvaćamo sliku da je cijelo pravosuđe korumpirano. Ne korupciji, ne nasilju i ne mantrama o korumpiranom HDZ-u i utjecaju na pravosuđe. Tu tezu ćemo ponavljati milijun puta ako treba u narednim godinama. I molim vas da svi kao članovi vlade stojite iza tog jer nije nebitno kakvu reputaciju imamo”, rekao je.