fbpx

Rusija očekuje početak pregovora o kontroli naoružanja dogovorenih na samitu

Rusija očekuje da će pregovori sa SAD-om o kontroli naoružanja, dogovoreni na samitu u Ženevi, početi za nekoliko tjedana, rekao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova u intervjuu objavljenome na internetskoj stranici ministarstva vanjskih poslova u četvrtak.

Američki predsjednik Joe Biden i ruski predsjednik Vladimir Putin dogovorili su se na samitu u Ženevi u srijedu da će početi integrirani bilateralni dijalog o strateškoj stabilnosti kako bi postavili temelje za buduće mjere kontrole naoružanja i smanjenja rizika.

Kremlj je također u četvrtak objavio da je Moskva zabrinuta pregovorima o smjernicama za priključenje Ukrajine NATO-u te opisao “problem” vojnog bloka kao jednu od ruskih “crvenih linija”.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov primjedbe je izrekao dan nakon što su se ruski i američki predsjednik sastali na samitu u Ženevi.

Rekao je da su ti pregovori u cjelini pozitivni.

Govoreći na radijskoj postaji Eho Moskve Peskov je rekao da Moskva i Washington međusobno razumiju da je što prije potrebno pregovarati o kontroli oružja.

Također je rekao da će se ruski veleposlanik uskoro vratiti u Washington.