fbpx

AKCIJA MLADIH “Na Županijskoj skupštini pojavili su se ravnatelji svih ustanova – osim Renate Peroš!”

Revolitirani ponašanjem ravnateljice Narodnog muzeja Renate Peroš koja već petu godinu za redom izostaje sa Županijske skupštine, članovi Akcije mladih održali su u danas konferenciu za novinare ispred Narodnog muzeja.

“Na Županijskoj skupštini pojavili su se svi doslovno svi ravnatelji ustanova i svi su branili svoja izvješća i odgovarali na pitanja. Svi osim Renate Peroš koja je poslala zaposlenika koji je odbio odgovarati na pitanja vijećnika, i tako petu godinu za redom . I opet imam prekid skupštine, maltretiranje nas vijećnika samo zato što tražimo da nam se odgovori na pitanja, što je naše esencijalno pravo ali i dužnost prema onima koji su nas birali”, izjavio je Marko Pupić Bakrač.

“Ovo je peta godina zaredom kako se Peroš ne pojavljuje na sjednicama, čime se krše esencijalna vijećnička prava da dobijemo odgovore na pitanja o sudskim postupcima za protuzakonita zapošljavanja, zbog kojih je muzej kao pravna osoba morao platiti kazne, kao ni o tužbama protiv novinara. Nitko njoj ne brani da tuži novinare, ali je nedopustivo da to radi sama institucija, a župan i Upravno vijeće joj to toleriraju. Ne odgovaraju nam ni na pitanja o odvjetničkim troškovima. Ne znam koliko će dugo vladajući jesti govna za Peroš umjesto da kažu nećemo je više pokrivati, neka dođe i obrani svoje izvješće. Osnovno pitanje je zašto ne dolazi? Zato jer ono što ona radi je jednostavno neobranjivo. Sramota je da jedna osoba ne odgovara nikome i radi štogod ju je volja”, kaže Pupić Bakrač.

“U listopadu ili studenome prijeti im opasnost za zastaru. Narodni muzej će potrošiti novce, a nitko za to neće odgovarati. Ova ravnateljica je eklatantan primjer nerada institucija RH koje rade isključivo za interese HDZ-a. Ovo bih digla na razinu države jer u jednom gradu u kojem Narodni muzej treba predstavljati instituciju vrhunskog kulturnog značaja, ona predstavlja primjer korupcije i partijskog podčinjavanja cijelog grada”, izjavila je Marjana Botić.

“Da se ovakva situacija događa u uređenim zemljama, ta osoba bi istog trenutka morala podnijeti ostavku. S druge strane, ta osoba sebi daje za pravo puno više od onoga što joj pripada. U trenutku kad se obnavljaju Kneževa i Providurova palača, ona samoinicijativno kaže da neće to preuzeti na sebe i aludira na to da bi grad trebao osnovati još jednu instituciju koja upravljala s te dvije uređene palače, što je apsurd jer ovdje iza nas je zgrada Narodnog muzeja. Ovo je ruglo”, izavio je Ante Rubeša pokazujući zatvoreni objekt.

“Volji Renate Peroš moraju podčiniti i župan Božidar Longin i gradonačelnik Branko Dukić” kaže za kraj Pupić-Bakrač.