fbpx

ĐANI BUNJA: Studentice su mi osobno prijavile da ih je Mario Plenković seksualno uznemiravao, a zbog njega sam i ja napustio doktorat u Zadru

Kandidat Mosta za župana Zadarske županije na lokalnim izborima Đani Bunja javno progovara o svom iskustvu i profesionalnoj interakciji s Marijom Plenkovićem te tvrdi da je premijerov otac na Filozofskom fakultetu u Zadru uzimao dvostruke dnevnice, piše Nacional

Nacional je koncem proteklog tjedna kontaktirao nedavni kandidat Mosta za župana Zadarske županije na lokalnim izborima Đani Bunja sa željom da javno progovori o svom iskustvu i profesionalnoj interakciji s Marijom Plenkovićem, ocem premijera Andreja Plenkovića.

On je za Nacional u Zadru progovorio o profesionalnom tragu koji je on ostavio na Filozofskom fakultetu u Zadru, gdje je bio aktivan gotovo cijelo desetljeće. Bunja navodi kako je Plenković značajno negativno utjecao na razvoj njegove znanstvene karijere i iznosi brojne optužbe na Plenkovićev račun. Sve to smješta na Filozofski fakultet u Zadru, koji funkcionira u sastavu Sveučilišta u Splitu. Bunja je ondje započeo svoj profesionalni i znanstveni angažman 1. lipnja 2001. u statusu znanstvenog novaka pet godina nakon što je diplomirao na Hotelijerskom fakultetu u Opatiji pri Sveučilištu u Rijeci.

Mario Plenković u to je vrijeme već bio angažiran kao predavač na odsjeku za kulturu i turizam na istom fakultetu.

U vrijeme kada je Bunja počeo raditi na zadarskom fakultetu, ondje se pokretao poslijediplomski studij iz informacijskih znanosti pod nazivom Poslijediplomski studij kultura i turizam. Upravo na tom studiju Bunja je vodio i sve administrativne poslovne procese. I prema njegovim navodima upravo se tamo događao niz neprimjerenosti koji je samo nakon nekoliko godina doveo i do njegova gašenja. A u središte tih neprimjerenosti Bunja svrstava Marija Plenkovića.

Bunja je i sam bio polaznik tog poslijediplomskog studija, ali navodi da je zbog sustavnog mentorskog maltretiranja Marija Plenkovića odlučio odustati od te disertacije te je doktorirao na sasvim drugoj temi i to ne u Zadru, nego u Zagrebu.

Bunja Marija Plenkovića proziva za iste neprimjerenosti o kojima je Nacional već pisao – optužuje ga za plagiranje, za seksualno uznemiravanje studentica, za financijske akrobacije, ali o svemu govori iz neposrednog iskustva i za razliku od drugih izvora koji zbog straha za vlastitu sigurnost skrivaju svoj identitet, on o tomu službeno progovara.

Među ostalim, Bunja je obnašao više javnih dužnosti. U razdoblju od 1997. do 2005. bio je član poglavarstva i donačelnik, a od 2001. do 2005. obnašao je dužnost zamjenika načelnika općine Pakoštane. Od 2008. do 2009. bio je zamjenik predsjednika poglavarstva Zadarske županije i zamjenik župana Zadarske županije, a od 2009. do 2013. obnašao je dužnost zamjenika župana Zadarske županije. Desno je politički orijentiran pa se nakon političkog angažmana u HDZ-u i HSP-u, na koncu pridružio Mostu, čiji je i danas član.