fbpx

MALENICA: Čekamo dokumentaciju USKOK-a za izručenje braće Mamić

Ivan Malenica, ministar pravosuđa i uprave, rekao je u emisiji Hrvatskog radija Intervju tjedna kako ministarstvo pokreće proceduru temeljem zahtjeva nadležnog pravosudnog tijela te se očekuje potrebna dokumentacija od strane USKOK-a kako bi se moglo zatražiti izručenje braće Mamić Hrvatskoj.

– Radi se o kaznenim djelima korupcije koja su u okviru kataloga kaznenih dijela u bilateralnom sporazumu po kojem se mogu izručiti domaći državljani – rekao je za Hrvatski radio.

Na pitanje do kada će biti moguć ovakav bijeg pred hrvatskim pravosuđem, Malenica je rekao kako postoje određene procesne mogućnosti unutar Zakona o kaznenom postupku, što znači izricanje mjera opreza, odnosno istražnog zatvora kako bi se spriječile ovakve situacije.

– Hrvatska je u specifičnom statusu s obzirom na to da veliki broj državljana ima dvojno državljanstvo, ali tu su tijela koja temeljem Zakona o kaznenom postupku mogu zatražiti i izreći određene mjere opreza. Da li je to zabrana napuštanja mjesta boravka, oduzimanja putovnice ili istražni zatvor, sve to je na sudu da konkretno procijeni, ističe ministar.